Гергана Благоева е обвинена в това, че на 16 юли 2017 година, в Стамболийски, умишлено е умъртвила рождената си дъщеря, намираща се в безпомощно състояние, поради възрастта си от 1 година и 10 месеца. Убийството е извършено по особено мъчителен за убитото дете начин, съобщиха от пресцентъра на прокуратурта.

След задържането на майката, която е от ромски произход, стана ясно, че тя е задушила дъщеричката си, след което захвърлила тялото й в парк.
Намерил го случаен минувач и се е обадил на телефон 112. По-късно беше установено, че тя редовно е малтретирала момиченцето.

Мъжът, с когото Гергана живеела на семейни начала в Стамболийски, обяснил пред разследващите, че искал да се грижи за малката Анка, но майката не е искала, защото й била "тежест и бреме".

"Обвиняемата е възприемала детето си като бреме, което затруднява свободния й начин на живот", каза прокурор Тодор Павлов.

И в момента Гергана е с мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Най-тежкото предвидено от закона наказание за извършеното от нея престъпление е доживотен затвор без замяна, уточниха от прокуратурата.