Пред БТА Миков определи като погрешни появилата се в медии информация, че комисията по бюджет и финанси ще заседава в четвъртък, а парламентът ще се събере извънредно в петък.

Той посочи, че все още изчаква отговор от парламентарните групи на запитването му кога е най-удобно да се свика извънредното заседание, поискано миналия петък от 77 народни представители от ГЕРБ заради наложеното президентско вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г.

Трябва да се определи разумно време, за да могат групите да се съберат, уточни Миков и добави, че едва днес е получил писмо от ГЕРБ с искането им заседанието да е на 11 август (Бойко Борисов настояваше заседанието да се проведе още вчера, макар да беше неделя, или най-късно днес - б.р.).

Депутатката от БСП Мая Манолова потвърди, че писмото е заведено в деловодството днес.

ГЕРБ: Послания с гълъби

На Манолова зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев отговори така:

"Ангажираме се при следващи послания към ръководството на Народното събрание да използваме някакви нетрадиционни методи – може би пощенски гълъби, само че за целта трябва да казват къде точно се намират председателят и заместник-председателите на Народното събрание, за да достигат до тях тези послания".

Той подчерта, че запитването на Миков им е било изпратено след приключване на работния ден в петък на електронна поща. Отговорихме чрез нашия пресцентър и оповестихме съдържанието на писмото чрез медиите още същия ден, защото нямаше друга възможност, подчерта Главчев.

Сигурно г-жа Манолова живее някъде на друга планета, щом тази информация не е пристигнала до нея”, каза Димитър Главчев.

Кадиев: Дали ще бъде събран кворум?

Депутатът от левицата Георги Кадиев коментира пред Нова телевизия, че извънредно заседание на парламента не може да има преди сряда, тъй като законопроектът първо трябва да мине и през комисиите.

Друг е въпросът дали ще бъде събран необходимият кворум, заяви още той добави:

"ГЕРБ се държат като отчаяна опозиция, защото се опитват с процедурни хватки да спрат актуализацията на бюджета. При нас няма колебания. Единственият проблем е дали ще се съберат 121 човека, защото много хора са в почивка".

Резултатът отново зависи от "Атака", които все още не са обявили позицията си.

По думите на Кадиев целта на депутатската ваканция е била да се успокои обстановката в столицата. 

"И тя наистина се успокои. След като го няма дразнителят, стана по-леко", коментира той.

Кадиев обаче смята, че е било по-правилно народните представители да излязат в почивка от 15 август, за да може да бъде разгледано президентското вето. 

КРЪСТОСАН ОГЪН: Злоупотребиха ли ГЕРБ и президентът?

АНКЕТА: Ще се събере ли мнозинство за прегласуване на ветото за бюджета?