Председателят на Европейския парламент разговаря в Анкара с премиера Реджеп Тайип Ердоган, с лидерите на опозиционните партии в турския парламент и с министъра по европейските въпроси Егемен Багъш, предаде БНР. На пресконференция Шулц подчерта, че това е първата му визита в чужбина, откакто е председател на Европейския парламент, и не случайно тя е в Турция. Основно място в разговорите е било отделено на преговорите между Турция и ЕС, които са в застой.

Спирайки се на предложения наскоро от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле позитивен дневен ред за преговорите с Турция, Шулц подчерта, че много държат на него, особено в етапа на изработването на новата турска конституция. За нас е много важно новата конституция да бъде в пълна хармония с европейската харта за основните човешки права и свободи, каза той.

Същевременно Шулц разкритикува Анкара заради позицията й да замрази връзките си с ЕС от 1 юли т.г. когато Кипър ще поеме председателството на ЕС.
"Това не е възможно. Отправям критика, като си взимам бележка, че страна кандидат- членка на ЕС ни казва, че няма да водим разговори по време на председателството на страна, която е членка на ЕС", обясни председателят на европарламента.


Турция поднови опитите си за членство в ЕС, пише руският "Правда", цитиран от "Фокус. На 9 май премиерът Реджеп Тайип Ердоган замина за Рим, където в рамките на междуправителствената среща Турция-Италия съгласува въпроса с министър-председателя Марио Монти.
На 15 май президентът Абдуллах Гюл използва срещата на НАТО в Чикаго, за да получи подкрепата на новоизбрания държавен глава на Франция Франсоа Оланд, който обеща да „рестартира” отношенията между Париж и Анкара и да помогне за влизането на Турция в ЕС.