Ройтерс се позова на лаконично съобщение на полицейското управление в Бостън, качено в Туитър. Друга информация за самоличността на задържаните не бе съобщена, предаде БТА.

Според вестник "Бостън глоуб", цитиран от ИТАР-ТАСС, двама от тях са граждани на Казахстан, а третият - на САЩ. Двама от арестуваните са били съседи по стая на Джохар Царнаев (оцелелият от заподозрените като извършители братя чеченци - б.р.) в общежитието на Масачузетския университет в Дартмут, близо до Бостън. Те са заподозрени, че са оказали помощ на Джохар и брат му Тамерлан след терористичния акт. Предявени са им федерални обвинения във възпрепятстване на правосъдието и даване на фалшиви показания.

Източник на Ройтерс от правоохранителните органи съобщи, че състудентите на Царнаев може би са изхвърлили раницата му по негова молба.
Двамата казахстанци и преди са били задържани от имиграционните власти на САЩ по подозрение, че са нарушили визовите условия на престоя си, добави той при условие да не бъде цитиран поименно.

Двама от новите трима задържани заради бостънските атентати са позирали заедно с Джохар Царнаев на снимката на Таймс скуеър в Ню Йорк, която беше разпространена миналата седмица в медиите и която наведе на мисълта властите, че братята Царнаеви са планирали атентати и в Ню Йорк, предаде по-късно Асошиейтед прес. Това са гражданите на Казахстан Диас Кадирбаев и Азамат Тажаяков.

Те бяха идентифицирани по снимката още миналия петък и оттогава бяха задържани заради проблеми с визите. Техният адвокат Линда Кастело, която ги представляваше днес в съд, разглеждащ имиграционните въпроси, потвърди, че клиентите й сега са изправени срещу отделни федерални обвинения и следобед местно време ще се явят на друго съдебно заседание във връзка с атентатите в Бостън.

Досега властите поддържаха версията, че братя Царнаеви не са работили за терористична организация и сами са поставили взривните устройства, монтирани в тенджери под налягане, на финиша на маратона на 15 април. Самият Джохар заяви пред разследващите, че брат му е организирал терористичния акт.

26-годишният Тамерлан загина при престрелка с полицията три дни по-късно, а 19-годишният му брат е държан в затворническа лечебница, след като му бяха предявени обвинения, които носят смъртно наказание.

Междувременно днес чичото на братята, който живее в САЩ, съобщи, че тялото на Тамерлан ще бъде взето от негови роднини. Той обаче отказа да уточни кой и кога, съобщиха осведомителните агенции. Преди това стана известно, че вдовицата на Царнаев, американката Катрин Ръсел, е заявила, че иска тялото на съпруга й да бъде взето от семейството му.

Родителите му, които живеят в Русия, не са поискали тялото. Те промениха плановете си и казаха, че няма да заминат за САЩ, както бяха заявили по-рано. Въпросът с вземането на тялото е важен дотолкова, доколкото е свързан с оповестяването на резултатите от съдебно-медицинската експертиза за причината за смъртта. Причината е установена, но според правилата не може да бъде оповестена, преди тялото да е взето.

Както бе съобщено по-рано, възможно е Тамерлан да е останал без патрони в престрелката с полицията и брат му Джохар да го е блъснал с колата си, спасявайки се от преследващите го полицаи.

При атентата загинаха трима души, сред които 8-годишно момче и бяха ранени 260 души, някои от които останаха без крайници.