Протестът протича при засилени мерки за сигурност, за която са ангажирани 19 000 полицаи, затворени са улици и метростанции.

"Солун каза /думата си/. Сега на ред е Атина да извика: Македония е една и е гръцка", заявиха организаторите на протеста във видеопризив, публикуван в социалните мрежи.

Огромно гръцко знаме, поставено на кран, се издига на площад "Синтагма", където вече се събраха хиляди гърци. Те скандират националистически лозунги и заявяват, че няма да има компромис в спора за името на Македония.

Вижте снимки>>

Нито един протест срещу антикризисните мерки в Гърция, нито един митинг за финансовите проблеми на страната не успя да събере толкова много гърци, колкото излязоха днес на протест срещу включването на думата "Македония" в името на северната съседка, предаде агенция МИА.

Хиляди гърци от Атина и от цялата страна, семейства с малки деца, пенсионери, компании от млади момчета и момичета, свещеници, почти всички с гръцки знамена в ръце.

Флагчетата се продават на всяка крачка за 1, 2 или 5 евро в зависимост от размера.

Масовостта на протеста надмина очакванията. Освен площад Синтагма, всички централни улици са изпълнени с народ. Тези, които не можаха да се доберат до Синтагма, решиха да следят митинга от близките кафенета, които пък, подготвени за протеста, са осигурили телевизори.

Анализатори и журналисти в Гърция посочват, че протестът започва да придобива антиправителствен характер.

"Ципрас и Каменос разпродават Македония, да се насрочат избори", пишеше на плакат, който носят няколко млади гърци, а най-честият лозунг е "Македония е гръцка", който беше основно мото и на протеста в Солун миналия месец.

"Това е послание за правителството, няма право и не бива да преговаря за името Македония", казва за МИА възрастна госпожа, дошла с приятелките си на Синтагма.

Сред гражданите в центъра на Атина са и бившият премиер Андонис Самарас и депутати от опозиционната партия Нова демокрация.

Микис Теодоракис призова за референдум в Гърция за името на Македония

Деветдесет и две годишният гръцки композитор Микис Теодоракис призова за свикване на референдум в Гърция за името на Македония в изказването си на големия протестен митинг в Атина, предаде агенция Франс прес.

"Македония е била, е и винаги ще бъде гръцка", заяви композиторът пред множеството. На митинга присъстват 140 000 граждани, дошли от цялата страна с 283 автобуса, съобщи гръцката полиция.

"Ако правителството смята да подпише споразумение за името, то трябва първо да попита гръцкия народ. Призовавам депутатите, които имат право да поискат референдум, да го сторят. През целия си живот се боря за единството на гръцкия народ. Трябва да се справим с този голям проблем единни", каза Теодоракис и добави, че "да защитаваш правата на своя народ не е национализъм, а патриотизъм".

По отношение въпроса за името той напомни за решението от 1992 г. на съвета на лидерите на политическите партии, когато беше решено думата "Македония" да не фигурира в името.

"Всяко отстъпление от тази позиция ще има катастрофални резултати за страната", каза Теодоракис. Той изрази убеденост, че единствената цел на съседната страна, наричана в Гърция "Скопие", е да разшири границите си с част от Гърция.

"Поколения скопяни са възпитавани с тази идея", смята той.

"Те искат да се присъединят към НАТО и ЕС благодарение на нашия собствен вот, за да могат утре да ни заплашват от позиция на силата", каза още Теодоракис под възгласите на присъстващите на митинга.




Спор за името: национализмът се завръща?>>