На съвет на министрите на външните работи от съюза беше взето решение въпросът да бъде разгледан едва през пролетта на следващата година и то при спазването на три условия, съобщи БНТ. По време на съвета българският министър на външните работи е обявил декларация, в която са описани конкретните действия, които София иска Скопие да изпълни, за да получи възможност за продължаване на пътя към Европейския съюз.
Заключенията на срещата в Брюксел във вторник вечерта, трябва да бъдат потвърдени от лидерите на ЕС в четвъртък.

Не само България, но и още няколко страни са били против даването на дата за начало на преговори на Македония. В крайна сметка е взето решение през пролетта на следващата година Европейската комисия да обяви доклад за постигнатото от Македония в три области - реформите в Македония, напредъка в развитието на двустранните отношения и постигането на напредък в спора за името с Гърция.
След като се запознае с доклада, Европейският съвет ще вземе решение, с което да упълномощи Комисията да започне да изработва рамка за преговори с Македония и да започне предварителния преглед на законодателството в страната приоритетно в областите правосъдие и вътрешни работи, вътрешен ред и сигурност.

Министър Николай Младенов подчерта, че решението на Съвета означава, че въпросът с добросъседските отношения вече се превръща във въпрос на наблюдение от европейските институции и от страните членки.

Президентът на България Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов бяха категорични по-рано, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и "маркетингови кампании", а чрез реални действия.
Позицията на България предизвика бурни реакции в македонските медии.


Трябва ли да блокираме Македония за ЕС? - Анкета