Те искат до седмица правителството да реши за начало на процедурите, в противен случай ще настояват да спре преминаването на тежкотоварни автомобили по “Дунав мост-2“.

Протестиращите оставиха автомобилите си на входа на Видин и шествие потегли към бензиностанция на международния път, където спряха, за да обявят исканията си, предаде БНР.

Те искат конкретен ангажимент от страна на министър-председателя и правителството, подкрепени с решения на Министерския съвет, с точен график за започване изграждането на магистрален път до Видин и тунел под Петрохан и приключването на строителството им до 2021 година.

Неотдавна от Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан" внесоха отворено писмо, придружено с подписка от 16 664 жители на Северозападна България в НС.

В документа се изразява волята и искането на хората от Северозапада до 30 юни да стартира тръжна процедура по изграждане на тунел под прохода Петрохан и магистрална транспортна връзка София – Берковица – Монтана – Видин (Козлодуй) Оряхово или в същия срок да бъде обявена концесия за изграждането на тунела и магистралната връзка.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов заяви по-рано, че четирилентов път между София-Видин ще има. По думите му през тази година трябва да приключат процедурите и определени изпълнителите.

Вече е възложено и предпроектно проучване за тунел през прохода Петрохан, който ще скъси пътуването от областите в Северозападна България към столицата.