Решението беше взето от Административен съд София град на последното заседание по делото, което беше прекратено, предаде БГНЕС.

Това стана, след като миналата седмица Агенция "Митници" връчи на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД протоколи, с които удостовери, че измервателните им уреди вече отговарят на изискванията.

И митниците, и "Лукойл" бяха подали в съда молби, в които посочват, че са сключили споразумение и искат то да бъде потвърдено. Съдът го потвърди и обезсили решението, с което бе отнет лицензът на компанията. Определението му е окончателно и не подлежи на обжалване.

Двете споразумения между петролната компания и митниците са сключени на 23 януари, обясни Соня Вълкова директор на дирекция "Правно-нормативна" в агенцията. Тя посочи, че в споразумението "Лукойл" се задължава да приведе в съответствие своите данъчни складове, а Агенция "Митници" в 3-дневен срок, след като заявят, че са го направили, трябва да установи дали това е така. Всички уреди са монтирани според изискванията на закона в единия данъчен склад.

В заявлението пише, че в рамките на година и половина ще бъдат доставени уреди и за петролния терминал "Росенец".
"Удостоверението, което е издадено за съответствие, има определен срок 18 месеца по искане на "Лукойл" – те определят срока и в този срок те са длъжни да сложат и последните уреди, които костват достатъчно много средства и технически са много по-сложни за изпълнение", обясни Вълкова.
Тя посочи, че и към този момент проверката установява, че вече има достатъчно средства за измерване и контрол, които дават възможност за контрол от митниците в реално време.

Вещите лица, които изготвиха експертизата, ще получат възнаграждения, но не по 2000 лв., а по 400, определи още съдът. Причината - те са искали допълнително схема, която вече е била в материалите по делото.

Ръководството на Агенция "Митници" приема с удовлетворение днешното определение на Административен съд-София град, което потвърждава сключеното на 23 януари споразумение между агенцията и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, заявиха по-късно в прессъобщение от агенцията, оглавявана от Ваньо Танов.

Акцизният склад на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" и петролният терминал "Росенец" бяха с отнет лиценз от 22 юли 2011 г., но рафинерията и терминалът продължаваха да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците. Така спорът за това дали законно е отнет лицензът се пренесе в Административния съд на София, където компанията подаде жалба.