Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян.

„Но няма много такива проекти, защото предприемачеството в момента е потиснато. Ние плащаме данъци, за да може държавата да ни осигури с полиция, служби, здравеопазване и образование. Всеки, който иска да получи адекватна сигурност, трябва да си наеме адекватна частна фирма, детето му, за да учи по-добре, трябва да плати още веднъж, същото е при здравеопазването. Докато не си направим системата ефективна, не може да се оплакваме, че сме бедни. Бедни сме, защото сме неефективни. Предприемчивостта осигурява успеха. Парите следват успеха. Това е развитието на една икономика и на едно общество", подчерта още Хампарцумян.

„Ние не участваме във финансиране на ядрени проекти заради общественото мнение", каза още шефът на Асоциацията на банките. "При положение, че имаме ясна бизнес идея, защо ни трябва това нещо, няма значение кой дава гаранция за него. Като че ли ние нямаме ясна бизнес идея. Все пак не съм експерт в енергетиката, но досега никой не ни е представил ясна визия за това какво се случва с „Козлодуй", какво се случва с „Белене", какво се случва с ядрените отпадъци. Това са неща, които не се решават с декрети, не бива да се сърдите нито на парламент нито на правителство. Това се решава с обществен натиск и с възможността да си модернизираме държавата", посочи Хампарцумян.

Според него България толкова се е ангажирала с 6 млрд. евро за АЕЦ „Белене", колкото ако си купим фиш от тотото и спечелим джакпота. "Това, което реално трябва да внесем, са няколкостотин милиона. Политическите борби на това ниво са вредни, защото или сме членове на тази общност, или не сме. Ако сме, то изпълняваме всичко, което трябва да се направи", категоричен бе банкерът.