Според Първанова става дума за „организирана престъпна група, която оперира на аерогарата от години".
„Сигурно има канал за пласиране на вещите", заподозря тя.

До евродепутата има множество сигнали за такива нарушения, включително и от застрахователни компании, които трябвало да платят обезщетения. Самата тя също е ставала жертва на схемата, както и нейни колеги.
От Първанова били откраднати часовник, вещи на майка й, документи, казва самата тя пред "24 часа".

"Всичко, което е интересно, се краде
- като се почне от сешоар и се стигне до стоки за над 20 хил. лв.", разясни представителят ни в Европейския парламент.
До нея стигнали слухове, че тарифата да се започне работа на летището била няколко хиляди лева.

Вчера Антония Първанова поиска временно спиране на правата за обслужване на дружество "Летище София" ЕАД. Тя е категорична, че не желае да се затваря аерогарата, а да се спрат правата на дружеството, което е под контрола на Министерство на транспорта. Именно то притежава лиценз за наземен оператор от 2007 година.

Летище София не носи отговорност за багажите, обслужвани от другите наземни оператори. Наземното обслужване на столичното летище се осъществява от 4 наземни оператора: „Летище София" ЕАД, „Swissport" България, гръцкия „Gold Air handling" България и „България Ер" като самообслужваща се авиокомпания, ангажирана самостоятелно със сигурността на перонното обслужване на самолетите си", заявиха в отговор от столичната аерогара.

Ако "Летище София" остане без лиценз, на практика трафикът ще бъде парализиран, тъй като то работи с 65 превозвача, а другите два обслужват общо 15.

Жалбите за нарушаване целостта на багажа към наземен оператор "Летище София" от началото на годината до края на юни са 10, съобщиха още от аеропорта. Според заложените норми стандартите са 3-5 на 1000. За летище София показателят 2 на 10 000.
От жалбите само една трета са били за държавния оператор, казаха неофициално източници от летището, цитирани от "24 часа".

Транспортният министър Ивайло Московски каза, че е назначил проверка по сигнала за зачестилите случаи на нерегламентирано отваряне на багажа на пътници на софийското летище. Ако проверката покаже нередности ще бъдат взети мерки, като например монтиране на повече видеокамери, обясни днес той пред БНТ.

Вчера служители на летище "София" върнаха забравена мъжка чанта с 2900 британски лири на притежателя им - български гражданин. След като е била забравена на гише за коли под наем, чантата е била отнесена от двама шофьори на нерегламентирани таксита, засечени от камерите.