До разкритията се стигнало, след като на 8 август служители на реда спрели за проверка лек автомобил „Форд”, управляван от 22-годишния М.К.. При последвалата проба с дрегер било установено, че той шофира с 1,65 промила алкохол в кръвта.

На младия шофьор бил издаден талон за кръвна проба, откъдето пристигнал отрицателен резултат. В хода на разследването по случая криминалистите установили, че още същата вечер той отишъл заедно с 35-годишен свой приятел в Центъра за спешна медицинска помощ в Тутракан. Там на смяна бил доктор Р.Х., който приел офертата на близкия на водача срещу 200 лева да подмени кръвната проба. За целта лекарят взел кръв за медицинско изследване от друг 22-годишен пациент и така експертизата дала отрицателен резултат.

След като всички, участвали в измамната схема, били установени, били разпитани пред съдия, назначена била и ДНК експертиза. Получените в края на ноември резултати от нея категорично доказали подмяната на кръвните проби.

На 3 декември на лекаря е повдигнато обвинение за укривателство и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”. Същите обвинения са повдигнати и на останалите съучастници в престъплението, уточняват от МВР.