"Не съм бил само аз кмет на София за тези 22 години, но тогава успяхме да ги намалим и то драстично. Тогава имаше кучкарник убиец, то беше чудо. Има прекалено либерално отношение към животните, прекалено толерантно - добричките, да си изкарат живота. Всичко, което проявява агресия, веднага трябва да се прибира и да му се прилага евтаназия, така работехме навремето и се разбирахме с екоорганизациите. Това трябва да го направят колегите в момента", заяви той в сутрешния блок на bTV.

Веднага след инцидента с 87-годишния проф. Ботьо Тачков, който беше жестоко нахапан от кучета и вчера почина, столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е решена да въведе строги мерки и увери, че няма да се поддаде на протестите на природозащитниците. Общината реши, че ще ограничи така нареченото осиновяването на бездомните животни до две бройки, тъй като сега няма таван и имало рекорди като например 114 животни на човек. Общинарите настояват от Закона за защита на животните да отпадне терминът „надзорник”, който дава право на хората да осиновяват кучета и да се грижат за тях не в дома си, а на улицата.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов също се включи в решаването на проблема, като обяви, че за евтаназията са нужни обществени дебати и законодателни промени. Той обяви, че ще бъдат изграждани временни депа за кучета, които да действат докато бъдат изградени приюти.

Днес Столична община ще открие търг за проектирането на временни съоръжения за настаняване на бездомни кучета, предаде БНТ. Очаква се изискванията към инвеститорите да бъдат облекчени. Бъдещите пансиони ще бъдат с олекотени конструкции, а в тях ще могат да се настанят около 1000 кучета. Общината вече има два готови проекта за място - единият в кв. "Кремиковци", а другият - в "Надежда".
По официални данни в момента в София има над 9000 бездомни кучета.

Междувременно 37 природозащитни организации поискаха оставката на министър Найденов заради бездействието по въпроса с бездомните кучета.
"Според нас проблемът не е единичен за София и по закона за ветеринарномедицинската дейност и за защита на животните контролният орган, който трябва да следи за прилагането на адекватните мерки, е Агенцията за безопасност на храните, която е на пряко подчинение на министъра (Найденов беше шеф на "Екоравновесие" от 2006 до 2009 г. - б.р.)”, заяви пред "Фокус" Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

„Найденов е отговорен за приложението на няколко препоръки – и на световни експерти, и на българския омбудсман от миналата година - за изработването на национална стратегия. Работа на парче, която в момента извършва Столична община, се обезсмисля от бездействието на съседните общини, това изцяло обезсмисля хвърлените средства, нерви и време”, добави той.

В същото време обаче от Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" изпратиха писмо до Бойко Борисов, в което се казва: "През 2008 година под натиска на природозащитни организации се приема закон, даващ повече права на бездомните кучета отколкото на изоставените деца в домовете за сираци. Да не говорим, че изискванията, които са заложени в този закон, за жизнени и битови условия на кучетата, далеч надвишават финансовите възможности на държавата. Вследствие на това се оказва, че издръжката на едно безпризорно куче е по-голяма издръжката на едно дете".