Сигналът до новия антикорупционен орган срещу депутата Волен Николов Сидеров е заради нововъзникнали обстоятелства, неотразени в досега подадените от него декларации за конфликт на интереси, съобщиха от организацията.

Става дума за галерията за картини "Стил", която председателят на ПГ на "Обединени патриоти" откри през ноември миналата година в идеалния център на София.

Той е регистрирал търговско дружество през октомври 2017 година и не е спазил едноседмичния срок за неговото деклариране. Ако бъде потвърдено от комисията, нарушението води до глоба между 1000 и 3000 лева, както по новия антикорупционен закон, така и по наскоро отменения, уточниха от  Антикорупционния фонд.

В сигнала е записано следното:

"На 3 октомври 2017 г. Волен Сидеров е станал учредител и съдружник в търговско дружество „Галерия Стил“ ООД с ЕИК 204796970. Видно от информацията, публично достъпна в Търговския регистър, г-н Сидеров притежава мажоритарен дял от дружеството в размер на 75 дяла (от общо сто). Дружеството е с деклариран предмет на дейност в областта на търговията с произведения на изкуството и свързани с тях дейности".

При извършена проверка в публичните регистри е установено също, че последната подадена декларация от народния представител е с дата 28 април 2017 г.

"Към настоящия момент тази декларация е непълна и не отразява коректно имущественото състояние на народния представител в нарушение на чл. 39 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а така също и в нарушение на чл. 15 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (седемдневен срок за деклариране на промени в обстоятелствата) до неговата отмяна”, пише още в сигнала.

Според юристите на фонда със своето бездействие Волен Сидеров продължава да осъществява състава на административно нарушение по чл. 174, ал. 1 от закона.