Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, като акцентира върху рисковете, с мотива, че ако те се познават добре, шансовете да не се активират се увеличават.

Освен геополитическата нестабилност и недобрата световна конюнктура, вицепремиерът посочи усиления натиск за нови публични разходи.

"БВП на глава от населението спрямо средноевропейския е 50 процента, но ако направите анкета за индивидуалното благосъстояние, част от отговорите ще са, че то се влошава. От там идва сериозният допълнителен натиск за увеличаване на публичните разходи", коментира Дончев.

По думите му, държава, в която има 3,1 млн. заети, 2,2 млн. пенсионери, 279 000 безработни, 604 000 ученици и 257 000 студенти, очевидно няма как да е устойчива обществена структура. Според вицепремиера, натрупан е опит в привличането на частно финансиране, на европейско финансиране, но "голямата задача е да се научим да привличаме хора".

По отношение на корупцията Дончев посочи, че обикновено тя се свързва с възможността за изтичане на публичен ресурс, но всъщност най-страшното е, че подменя конкуренцията, изкривява "правилата на играта" на дълбоко ниво.

Шансовете ни са в изключително богатия травматичен опит, който имаме - почти не е имало риск или глупост, която да не сме правили в последните над 25 години, коментира вицепремиерът. По тази причина сме се научили кои грешки не трябва да правим и това е огромен капитал, който трябва да се използва, добави той.

Според него сред задачите, върху които трябва да се обърне внимание, е образованието. Една от бариерите за силен икономически растеж сега е недостигът на качествен човешки ресурс. Предстои ни да мобилизираме неактивна на пазара на труда сила, а това не може да се направи с традиционните институции, смята Дончев.

Той допълни, че друга обща задача е да се опитаме да укрепим предприемачеството като ценност, защото за повече от едно поколение успехът е или въпрос на далавера или въпрос на късмет.