Ернст Щрасер беше принуден да освободи поста на депутат в Европарламента през март 2011 г., след като заедно с други двама евродепутати бе разобличен от журналисти от британския в. "Сънди таймс", представили се за лобисти. Депутатите били заснети със скрита камера, докато се договаряли да прокарат конкретни законови поправки в полза на определено лоби срещу възнаграждения до 100 000 евро годишно. Видеозаписите бяха качени в Youtube.

"Има нещо, което един парламентарист не бива никога да си позволява - не бива да продава гласа и труда си за пари. Точно това обаче е искал да направи г-н Щрасер", заяви прокурор Александра Маруна на откриването на процеса, цитирана от Франс прес и БТА. Дали смятаме използваните от журналистите методи за почтени, е друг въпрос, отбеляза тя.

Щрасер отрича официално обвиненията, че е искал да се продава.
"Той не е извършил никакво престъпление", заяви адвокатът му Томас Кралик в пледоарията си при откриването на процеса. Той от самото начало е имал подозрения към събеседниците си и е смятал, че може да са от тайните служби, каза още защитникът.

Още като вътрешен министър Щрасер е бил мишена на атаки от страна на секретните служби и се е включил в играта, за да установи кой стои зад този опит за корупция и да информира след това властите, твърди адвокат Кралик.

Щрасер беше обвинен в корупция след продължило няколко месеца разследване в ЕП, водено в сътрудничество с агенцията на ЕС Юроджъст. Ако бъде признат за виновен, бившият евродепутат може да получи до 10 затвор.

Името на бившия вътрешен министър на Австрия е замесено и в скандала "Хохегер". През 2008 г. австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на Станишев да “изчисти” имиджа на България пред ЕС. Услугите на Хохегер били оценени на 1 милион евро, които му били преведени от България. Хохегер обаче решил, че 100 000 евро от тях трябва да бъдат платени на Ернст Щрасер.