Според изявлението, военните учения на САЩ и Южна Корея, както и, че "войнствените  изявления на американски официални лица будят тревога", показвали, че войната е неизбежна.

При това, въпросът е не "дали", а кога ще започне войната.

В изявление на Външното министерство, цитирано от ТАСС се казва, че "днешната администрация на САЩ е взела решение да провокира война на Корейския полуостров и използва поетапен подход, за да постигне тази цел". 

Вчера бомбардировачи на САЩ  B-1B Lancer нанесоха удари по учебен полигон съвсем близо до границата между двете Кореи, а в ученията взеха участие  и изтребители от пето поколение на американските военновъздушни сили.

Най-големите в историята съвместни американско-южнокорейски учения стартираха на 4 декември, след като Северна Корея изстреля балистична ракета, която впоследствие падна в  японската икономическа зона в Японско море.

При това, Северна Корея заяви, че ракетите и са способни да достигнат всяка точка на територията на САЩ, както и, че съществува "огромна  и непосредствена опасност" от ядрена война в случай на провеждане на съвместните Южнокорейско-американски учения до границите и.