Според изявление на говорителя на МВнР на Иран, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Ислямска република Иран и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик - "Мерск лайн".

"Мерск Тигрис" е даден под наем на датската компания за морски превози "Мерск", предаде обаче АФП.

Корабът се намира в пристанище "Шахид Бахонар" в "Бандар Аббас", всичките 24-ма души (граждани на различни държави) на борда са в отлично здравословно състояние и не съществуват никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване.

Според иранската държавна телевизия сред членовете на многонационалния екипаж има и българи.

След като бъде разрешен въпросът със задълженията (паричният спор между датската компания "Мерск" и иранската компания "Парс Талайе") корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си - това съобщиха и от иранското посолство в Дания.

Плавателният съд е задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания "Парс Талайе", която има финансови претенции към компанията "Мерск лайн".

Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години, в следствие на което е било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца. 

Задълженията към "Парс Талайе" са свързани с недоставен товар от иранското пристанище Абадан в Дубай. 

Намеса на САЩ

 САЩ искат да помогнат по дипломатически път за освобождаване на кораба, каза говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

По силата на договор за свободна асоциация с Маршаловите острови (под чийто флаг плава кораба) САЩ отговарят за въпросите, свързани с отбраната и безопасността на тихоокеанската островна държава, включително за съдовете, плаващи под неин флаг, обясни Харф.

Белият дом заяви, че следи развоя на ситуацията, предаде Ройтерс. Говорителят Джош Ърнест каза, че на кораба няма пострадали хора и че той остава задържан от иранските власти.

Ирански бойни кораби са се приближили в петък до контейнеровоз, плаващ под американски флаг в Персийския залив, съобщи днес Пентагонът, след като вчера иранските власти задържаха "Мерск Тигрис", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На 24 април четири патрулни кораба на иранската Революционна гвардия се приближиха до контейнеровоза "Мерск Кенсингтън" и го следваха отблизо 15-20 минути, заяви говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън. Тези действия бяха преценени като агресивни от капитана на "Кенсингтън". Той уведоми американските ВМС за случая, но те не са се намесвали, добави той.

След задържането на "Мерск Тигрис" в пристанището Шахид-Бахонар, близо до Бандар Абас, в зоната на Ормузкия проток бяха изпратени четири американски бойни кораба, които са в стратегическия район за операции по морска сигурност.

"Те са доста близо до "Мерск Тигрис", за да предприемат ответни мерки, ако е необходимо", каза полковник Уорън, без да уточни какви биха могли да са тези мерки.