Предложението беше подкрепено само от 16 депутати, "против" гласуваха 14 депутати, а 53-ма се въздържаха, предаде БГНЕС.

Позицията на БСП е, че отделна комисия трябва да проверява скандала с дюните в Несебър, а комисията за корупцията по високите етажи на Яне Янев само "замела" случая.

Мая Манолова от БСП припомни на депутатите от ГЕРБ, че ангажимент за създаване на комисията след "Дюнигейт" поел лично премиерът Борисов и този ангажимент е препотвърден от още министрите Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.

Вносители на проекта за анкетна комисия бяха лидерът на левицата Сергей Станишев и народни представители. В комисията се предвиждаше да участват 6 депутати, по един от всяка парламентарна група и един независим, а срокът на действие да е един месец.

Изнесох данни, които изисках от областните управители, за сделките със земи в отделните територии, за периода 2003-2008 г., но за мое учудване се наблюдава пълно медийно затъмнение по темата, коментира сутринта министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред bTV.
От данните се оказа, че има сделки по морето на първа линия за по 2-2,50 лв. за квадратен метър, а за гора има и сделки за по 0,14 лв., обясни той.

Найденов вече даде на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта допълнителна информация за разпоредителни сделки с изключване и промяна на предназначение на гори и земи от Държавния горски фонд. Става дума за заменки и други сделки в периода 2003 - 2012 г. Неотдавна тя се самосезира по скандала "Дюнигейт" и изиска от министъра информация за всички заменки от 2003 г. насам.

"Всички сделки, започнати по време на Тройната коалиция, са спрени. Дадохме публичност на всички сделки, започнати тогава. В закона пише, че ние сме длъжни да довършим сделките, започнати преди нас, ето защо внесохме промени”, обясни Найденов.

За повод публикации, че депутатът от ГЕРБ Емил Димитров е замесен в сделки със земи, министърът обясни, че има комисия за установяване конфликт на интереси и се надява да го разследват.
"Ние извършихме ведомствена проверка и никъде не фигурира името Емил Димитров и свързани с него лица. Надявам се комисията да си свърши работата”, добави той.