Това съобщи ЕК, на която се позова bTV. Предстои това задължение да бъде въведено и при производството на автобуси и по-големи превозни средства. Намерението е превозните средства да станат по-видими за всички участници в движението.

Пътните инциденти в ЕС взимат над 35 000 жертви за година, показва статистиката. При всяка катастрофа със смъртен случай има хора, които остават инвалиди за цял живот. 

От гледна точка на екологията новото изискване също се приема положително, тъй като при производството на новите фарове ще бъдат използвани най-съвременните технологии. Когато управлява такъв автомобил, водачът няма да има възможност за избор дали светлините през деня да се включват, но ще може да управлява фаровете за нощно виждане.

Предвидено е когато автомобилът бъде ползван нощем и шофьорът избере къси или дълги светлини за движение, фаровете за дневно шофиране автоматично да се изключват.

У нас всяка година на 1 ноември започва акция "Светлина", която изисква шофьорите да карат автомобилите си с включени фарове и през светлата част на денонощието през зимата. Тя се провежда вече 15 години.