Идеята беше представена пред кмета на София Йорданка Фандъкова на заседание на бизнессъвет към общината. В него участваха ръководството на КРИБ начело с шефа ѝ Кирил Домусчиев, председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев, шефовете на "Главболгарстрой" Симеон Пешов, на "Софарма" Огнян Донев, на камарата на строителите Светослав Глосов и др.

"Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика", каза Георги Ранделов, мениджър в "Майкрософт" за Централна и Източна Европа, цитиран от "24 часа".

Предложението е интересно, но трябва да се обмисли, отвърна Фандъкова. Тя е възложила на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов да разработи цялостна данъчна политика. Това не означавало увеличение на налозите.

"Когато сме готови, ще ви представим идеите и ще обсъдим и това предложение", увери кметът.

По думите й предложението на бизнеса е разбираемо, защото София като столица с много ниски нива на безработица и сериозни инвестиции привлича хора от цялата страна, които се възползват от инфраструктурата, но плащат данъците си другаде, цитира я "Фокус".

Тя обаче подчерта, че дали е възможно да бъде реализирано това предложение и дали ще доведе до необходимите резултати, не може да каже на този етап.

"На този етап в рамките на предложението за бюджет за 2016 г. не предвиждаме и не сме предложили промяна в местните данъци и основни такси, което е в унисон с последователната ни политика през последните години за увеличаване на събираемостта на приходите", уточни Фандъкова.

Пред bTV шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова подкрепи идеята и припомни, че в Лондон влизането на коли в центъра е прекалено скъпо удоволствие.

1,18 млрд. лв. е проектобюджетът на София за 2016 г.

"Ключов проект е строителството на третия лъч на метрото. Това са 7 км със 7 станции. Трасето е в най-натоварената част и ще има затруднения в центъра", каза още Йорданка Фандъкова.