Това съобщиха за БТА вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков и финансовият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова.

По-рано тази седмица финансовият министър Симеон Дянков каза, че правителството се отказва от въвеждане на "данък лукс". По думите му, ще останат заложените в законопроекта за местни данъци и такси по-широки диапазони за определяне на данък "сгради" от общините. Ще се облагат имотите с данъчна оценка под 1680 лв., от които досега не се събираше данък "сгради".

В момента границите за данък "сгради" са от 0,1 до 2,5 промила, с промените се предлага да станат от 0,1 до 4,5 промила, като всеки общински съвет да гласува конкретния размер на данъка за съответната община. Ръстът от 2,5 промила на 4,5 промила би могъл да доведе до увеличение на данъка с до 80%.

КНСБ предлагат да се повиши долната граница на данък "сгради", съобщи Ненков. Синдикатите не приемат разсрочването на плащането на данъка да се намали от четири на две вноски.
По думите на Ненков, работодателите са против запазването на режима за такса "смет", който се определя върху данъчната оценка на имота. Те настояват таксата да се определя върху реално събираното количество отпадъци.

По повод отпадането на варианта за обособяване на данък "лукс", Зайкова коментира, че въвеждането на подобен данък е било предвидено като антикризисна мярка.
В първия вариант на законопроект беше предвидено, ако данъчната оценка на имота надвишава дори и с лев средната за общината, данъкът да се повиши с 30%, посочи Ненков.
Не е ясно остава ли въвеждането на нов клас за много мощни автомобили, за които се предвиждаше по-високо облагане, добави той.

Синдикатите коментираха и законопроекта за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред. С него се въвежда възможност при определени условия да се доказва съществуването най-вече на осигурителен стаж по съдебен път. Досега действа указ от 1961 г. за доказване на липсващ стаж, уточни Зайкова.
Синдикатите са предложили в случай, че се стигне до съдебна процедура, тя да бъде безплатна, тъй като много хора са засегнати.