Министрите на финансите и икономиката коментираха пред журналисти в Хасково предложението на синдиката допълнителният неплатен отпуск, на който имат право родителите на деца до 8 години, да стане платен.

Ако бъде приета промяната, която утре ще бъде обсъдена от Тристранния съвет, тези 6 месеца отпуск ще се плащат от работодателите, а не от НОИ, както останалите 2 години.

Според министъра на финансите идеята на КНСБ трябва да се разглежда комплексно. Петър Чобанов уточни, че от една страна са грижите, които като цяло се полагат за решаването на демографските проблеми, но от друга страна това е свързано и с възможността за интеграция на майките обратно на пазара на труда.

"Смятам, че в предишния мандат, в който управлявахме, постигнахме много по отношение на срока на майчинството, който е един от най-дългите в ЕС. Ние сме постигнали това и много по-добре е да намерим ресурса да го съхраним и оттам нататък да мислим какво ще правим за интеграцията на майките така, че те отново да станат част от активното общество ", отбеляза финансовият министър.

Според него може да се помисли и за други механизми за подпомагане, като програми, които ангажират с отглеждането на деца свободни в момента хора. Петър Чобанов смята, че трябва да се използват различни комбинации от възможности, които да спомагат за нормалното и пълноценното отглеждане на децата.

От своя страна икономическия министър Драгомир Стойнев заяви, че в момента има разумен срок на платеното майчинство и на този етап не е необходимо той да се променя.

Стойнев посочи, че не вижда конкретна предпоставка за увеличаването на срока, а трябва да има "по-гъвкави форми на излизане и влизане на пазара на труда".