Това заяви Симеон Сакскобургготски при представянето на автобиографичната си книга "Една необикновена съдба" тази вечер в София пред препълнената зала "Арт Хол" в Телефонната палата, предаде Дарик.

Напоследък съм дълбоко загрижен и разтревожен за това, което се случва в България, за тежкия политически момент, пред който сме изправени, отбеляза бившият министър-председател на страната.

Той даде пример с Полша и думата "солидарност", която е успяла да обедини поляците в труден момент.

Би било чудесно всички да намерим заедно една дума, която да ни сплоти
, заяви Сакскобургготски.

Той изтъкна, че най-голяма радост до края на живота му би било в най-скоро време да се каже, че българите са способни и достойни партньори на Европа и света.

За книгата си той посочи, че тя няма претенции за мемоари или разточителни спомени, а по-скоро преглед на един живот, за смисъла на този живот.

Поради факта, че съм затворен, много пъти съм бил заобикалян от митове и идеи, които са ми приписвали. Постарах се да напиша, не за личната ми слава, напротив - правя го от първо лице за нашата история, за един период, който е бил заличаван или пренебрегван по различни причини, каза Симеон Сакскобургготски.

Изданието беше представено от Станимир Илчев и акад. Георги Марков, които акцентираха върху житейски, исторически и емоционални моменти в книгата.

Сред гостите на премиерата бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки, бивши председатели на Народното събрание, представители от няколко правителства на България, действащи политически фигури, управителят на БНБ Иван Искров, интелектуалци, общественици и много граждани.