Магистратите обаче не му наложиха ефективна присъда. Той бе осъден на 2 години условно с 3,5 години изпитателен срок, 3000 лева глоба. Освен това съдът му забрани да заема държавна или обществена длъжност в следващите 3 години.

Иванов бе подсъдим за разрушаването на сградата на бившия хасковски затвор. Според обвинителния акт, докато бил градоначалник, на 14 май 2015 година, той издал заповедта за премахване на зданието от 417 квадратни метра застроена площ, построено през 1892 г.

Той е направил това, въпреки че постройката е била обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Тя е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник още през 1970 г.

В последната си дума пред 3-членния съдебен състав Иванов заяви:

"Знам за какво съм тук, но не знам защо”.

След произнасяне на присъдата бившият кмет отказа коментар.

"Ще обжалваме, разбира се", каза обаче софийският му адвокат Константин Симеонов, цитиран от БТА.

"Удовлетворени сме от присъдата. Имаме време да мислим дали да я протестираме", коментира окръжният прокурор Иван Стоянов.

По-рано в пледоарията прокуратурата настоя за 3 години условно, 5000 лева глоба и 3 години забрана за заемане на държавна или обществена длъжност.

Защитата пък пледира за оправдателна присъда с тезата, че по нито един документ в оборота на община Хасково не е било видно, че става дума за защитен обект.

Днешното решение може да бъде обжалвано пред Апелативен съд.

Подпалиха шоурума с луксозни коли на Иванов