Това решение бе прието тази вечер на заседание на областния кризисен щаб във Велико Търново, съобщи БТА.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев съобщи, че в хода на започналото досъдебно производство са установени редица нарушения на водача на автоцистерната и фирмата-превозвач. Изяснено е, че 45-годишният шофьор Юмер Вар, турски гражданин от град Коджели, е превишил с 25 км/ч разрешената за участъка 50 км/ч. и че не е спазил задължителната почивка след осемчасово шофиране.

Шофьорът не е представил международен сертификат за опасни товари, а на самата цистерна липсвали задължителните обозначения за съдържанието на товара. Юмер Вар е задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство по текст от Наказателния кодекс за непредумишлено замърсяване на околната среда. Точната причина за инцидента ще бъде установена от предстоящите автотехнически и медицински експертизи, добави комисар Коцев.

Заради замърсяването по непредпазливост на почвата, въздуха и водата с токсичните вещества от разлива на цистерната и химикалите, с които е обработен района на инцидента на турската фирма-превозвач от Районната екоинспекция ще бъде съставен акт и ще бъде наложена глоба в размер на 5000 лв., съобщи директорът на инспекцията инж.Елена Григорова.

Около 18 ч. евакуацията на жителите на град Дебелец бе отменена, след като преливането на токсичната течност от катастрофиралата цистерна приключи без инциденти в 17.15 часа. Заради катастрофата и изтичането на над 4 тона от опасния химикал над 2000 от жителите в района бяха евакуирани, включително 51 деца от детския дом в града, 20 от тях - бебета.


*Стиренът е летлива безцветна течност, използвана за производство на полимери. Той прониква в организма при вдишване и в малка степен чрез кожата. Предизвиква възпаление на очите, смущения в храносмилателната система и депресия. Въздействието върху централната нервна система се изразява в отпадналост, умора, главоболие, замаяност. Продължителна експозиция на стирен може да доведе до нарушение в ЕЕГ (електроенцефалограмата). Международната агенция по проучване на рака го класифицира като канцероген от група 3.