Инцидентът станал късно снощи на ул. „Крум Попов”. Таксиметров автомобил „Киа Мажентис”, управляван от 25-годишния Д.Ю., движещ се по бул. „Евлоги и Христов Георгиеви” към бул. „Драган Цанков”, блъснал на пешеходна пътека тип „зебра” пресичащите две жени на 72 години и на 81 години. Едната пешеходка починала на място, а другата – в линейката на път за болницата.

Адекватни наказания за убийците на пътя поискаха отново родители на деца, загинали в катастрофи. Те припомниха, че 93% от виновните шофьори на пътя се наказват с условни присъди и дори по-леки наказания, а при останалите 7% - ефективните присъди се дължат на рецидив.

"Настояваме пешеходна пътека, на червен светофар, на тротоар и на спирка да е като утежняващи вината обстоятелства, защото нали има и пешеходци, които не пресичат правилно. Да се вземе под внимание, че шофьорът в зоната на пешеходната пътека, в зоната спирка, на червен светофар убива пешеходец и той остава на свобода, но това пак стига до съд и прокуратура", каза Нели Петрова, майката на Лора, която беше убита на пешеходна пътека във Варна. Подсъдимият Диян Станчев сключи споразумение с прокуратурата и получи двегодишна условна присъда. На въпрос дали е нормално човек, убил веднъж на пътя, отново да има право да карат кола, Петрова отговори: "Може би трябва да се явят на изпит отново. Френският закон е много добър в това отношение, защото така е направен, че когато е убил човек на пътя, се явява отново на изпит за кормуване, но въпросите и шофирането са много по-тежки и при всички случаи той не взима втори път книжка".

Преди дни майки на загинали деца започнаха събирането на подписка с искане за промени в Наказателния кодекс, като настояват да се увеличи наказанието за отнет човешки живот поне на 50 години затвор или на доживотна присъда, без право на замяна, както и при доказано престъпление да не се изтърпява само най-тежкото наказание, а да се сумират годините от всички присъди. Техният гняв бе предизвикан от условни присъди за шофьори, убили пешеходци на пешеходна пътека. Последният такъв случай бе в Бургас. Там съдът осъди условно жена, прегазила 12-годишно дете.

Под натиска на обществеността правителството подготви промени в закона, с които отпада възможността за споразумение с прокуратурата при смъртен случай на пътя. Освен това ще има и ограничение за напускане на страната от шофьора, причинил катастрофата.Освен това бяха увеличени значително глобите за неспазване на предимство на пешеходна пътека.