Съобщението направи музеят, открит в началото на ноември.

Картината беше продадена за рекордните 450 млн. долара в средата на миналия месец. Цената й надскочи с много предишната най-скъпа творба – „Алжирски жени” на Пабло Пикасо, която беше продадена за 179 млн. долара през 2015 г.

Произведението, което е на 500 години, е една от по-малко от 20-те картини на ренесансовия гений и единствената, собственост на частно лице. Платното на Да Винчи с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда. С дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера.

Аукционната къща "Кристис" продаде картината на анонимен купувач през ноември.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е новият собственик на картината "Спасителят на света" от Леонардо да Винчи, която бе продадена за рекордните 450 милиона долара през ноември, предаде Франс прес, като цитира в. "Уолстрийт джърнъл".

Принцът ползвал услугите на посредник, за да купи картината.

На сайта на "Уолстрийт джърнъл" бе оповестено, че посредникът е принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал Сауд.

Музеят в Абу Даби в Обединените арабски емирства е първият с името „Лувър” извън Франция и струваше над 1 млрд. долара. Той беше открит на 8 ноември и представя около 600 експонати в модерна архитектурна обстановка сред пустинята.

Лувърът в Абу Даби - един ”универсален музей” >>>