По време на заседанието на кабинета на 19 март министърът на икономиката Драгомир Стойнев е представил проект на "Меморандум за разбирателство между правителството и „Мадара Юръп“ АД".

Той уточнява, че в МИЕ е постъпило предложение от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Мадара Юръп“.

Стойнев прави "кратка характеристика на параметрите" на инвестиционния проект:

"Цялостният комплекс „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“ предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в Зона за отдих „Бяла-север“ в гр. Бяла. Частта от комплекса, за която се иска издаване на сертификат, представлява инвестиция от 105 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване.

Предвижда се създаването на над 500 преки работни места. Инвестицията ще се осъществи върху имоти с обща площ около 247 дка. Проектът ще се изпълнява в рамките на три години в периода септември 2014 – септември 2017 г.".

След доклада на Стойнев премиерът Пламен Орешарски казва:

"Колеги, заповядайте за въпроси. За съжаление не е високо технологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим...".

Никой от министрите обаче не задава въпроси, нито предлага обсъждане.

Затова Орешарски приключва въпроса с думите:

"Колеги, с това изчерпваме дневния ред".

Междувременно днес министърът на околната среда Искра Михайлова обяви пред TV7, че ще предложи в решението на МС да се добави, че преди проектът да бъде задвижен, трябва да получи становище по въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост. Според Михайлова те няма да бъдат дадени, тъй като проектът обхваща две защитени по "Натура" територии.

По-рано обаче еколози, които смятат, че тя е трябвало да възрази още на заседанието на МС, заявиха, че предвиждат серия от протести. Първият ще е тази вечер пред парламента, другият - в четвъртък на площад "Независимост". Голям протест ще има и в неделя.

Вчера братът на Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев, който вече отрече да има нещо общо с проекта, заяви пред bTV, че обществото е дълбоко заблудено и не всичко в тази държава ставало с роднински връзки, особено в тяхното семейство.

По повод хората, които го свързват с проекта, той добави:

Бих им хвърлил един бой – това са моите първични реакции, ценя инстинктивните си пориви. Ако някой опита с определени свои лостове да сипе тази кал и простотия, ще стигна и до съд".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За одобрения от правителството проект за застрояване на Карадере

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?