В спасителните действия участваха полицаи от Областната дирекция на МВР-София, огнеборци и екипи на "Гражданска защита", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигналът, че във водите на язовира се давят мъж и три деца е подаден от гражданин на телефон 112 в 18 часа вчера. Светкавично бил сформиран екип от полицаи, пожарникари и „Гражданска защита”, които при пристигането си чули виковете за помощ – те идвали от средата на дълбокия язовир.

В спасителната операция се включил и софиянец, който също бил на язовира. Той успял да доплува до давещите се и да им помогне да се хванат за джета. Само за 7 минути спасителните екипи са успели да ги извадят на суша живи и невредими. По първоначална информация те влезли в язовира с джет, после внезапно той се преобърнал и четиримата се оказали  в дълбоките води.

По информация на "Фокус" децата са около 10-11 годишни. Нито те, нито мъжът с тях са можели да плуват. Човекът, който основно е помогнал за спасяването на групата, също е добре, съобщи старши комисар Пламен Василев, директор на ОД МВР София област.

На 9 юли двама ученици спасиха давещо се дете в канала на ВЕЦ "Огоста" . 10-годишното момче си играело край канала, когато се подхлъзнало и паднало във водата. Баща му се опита да го спаси, но се удави.