Това каза говорителят на БСП Жельо Бойчев на брифинг в Народното събрание.

"Само една седмица откакто това правителство подаде оставка. Една седмица, но на какво сме свидетели? Разпоредителни сделки и кадрови назначения“, коментира Бойчев, цитиран от "Фокус".

Като пример той посочи, че в проектната компания, която се занимава с газовата връзка на Министерство на енергетиката, е назначена съпругата на Николай Младенов (външен министър в първия кабинет на Борисов - б. р.).

Бойчев заяви, че двама от зам.-министрите на външните работи заминават посланици, както и постоянният секретар на министерството. По думите му в МВнР отварят назначения на всички ключови дирекции в министерството.

"Това, което правят в МВнР, е да отворят назначение на всички позиции, като започнат от постоянен секретар. Обръщам внимание, че това е най-висшата дипломатическа длъжност с мандат 4 години и оттам надолу ръководител на инспектората, генерален директор“, коментира говорителят на БСП.

Той обърна внимание, че другият "любимец" на ПГ на "БСП лява България" е министър Ненчев.

"Настояваме министърът на отбраната Николай Ненчев да спре подготовката на продажба на 220 дка земи, атрактивни места на българското Черноморие, за които се твърди, че е отпаднала необходимостта да бъдат ползвани от министерството", каза Бойчев, цитиран от БТА.

Колегата му Атанас Зафиров допълни, че се правят "масови чистки" в Министерството на отбраната.

Драгомир Стойнев допълни, че във ВМЗ Сопот е била сменена голяма част от борда на директорите и е назначен представител на ГЕРБ.

"Назначават се политически лоялни некадърници", коментира той.

Това правителство ще остане в българската история като правителството с най-много повдигнати обвинения на действащи министри, каза още Бойчев и изрази надежда разследващите органи час по-скоро да си свършат работата.

Прокуратурата вече повдигна обвинения на два от министрите на втория кабинет на Бойко Борисов.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев беше обвинен днес за престъпления по служба заради договора за ремонт на самолетите "МиГ-29".

Преди това здравният министър Петър Москов получи обвинение за сключения договор за бартер на ваксини с Турция.

По скандала с турските ваксини прокуратурата разпитва всички министри на кабинета в оставка.