Сигналът за Община Варна пристигнал последните дни, а информацията била "добре аргументирана".
В групата имало и общински съветници, представители на бизнеса, поясни Янев, но отказа да посочи засега от кои партии са съветниците - това обеща да направи в най-близко време, след като всички факти бъдат проучени от експертите на комисията, предаде БТА.

Замесените в престъпната група според председателя на временната антикорупционна комисия са си осигурявали обществени поръчки и едни и същи фирми са ремонтирали пътища, извършвали са и други ремонтни дейности. Имало и данни за търговия с влияние с цел облагодетелстване. Янев уточни, че за голяма корупционна сделка с автобуси във Варна е информирал френския посланик още при мандата на 40-ото Народно събрание.
Оттогава досега нищо не е станало, студио "Х", коментира той. И призова прокурорите в крайморския град да си свършат работата.

Сред кметовете, освен варненският, срещу когото имало постъпили сигнали, са и градоначалниците на Хасково, Монтана, Попово - информация за тях Янев също обеща до края на седмицата. В момента данните се анализирали и по установения законов ред ще бъдат внесени в прокуратурата.

Преди време прокуратурата в Хасково повдигна ново обвинение срещу кмета на града Георги Иванов за злоупотреба със служебно положение - общината платила 91 000 лева за разчистване на терен, което по изчисления на прокуратурата струвало 21 000 лева. Парите са преведени на кметството от търговска верига преди около 10 години. Тя е трябвало да строи хипермаркет, а общината да разчисти терена.

В края на миналата година кметът на Монтана Златко Живков бе привлечен като обвиняем за две нарушения.
Едното е за отклоняване на около 700 000 лева
от средствата, събрани от таксата за битови отпадъци, както и за нарушение на служебните му правомощия от Живков при обществена поръчка с установен конфликт на интереси за един от участниците в търга, който го е и спечелил. Преди това Комисията по конфликт на интереси излезе с решение, че Златко Живков управлява в конфликт на интереси.

Кметът на Попово Людмил Веселинов пък осъди прокуратурата заради наказателно дело, по което бе оправдан. То бе обвинен в осуетяване на съдебни решения, свързани с отчуждаване на имоти.

От РЗС за пореден път настояха парламентът да разгледа предложението им законово да бъдат задължени претендентите за власт да обявяват предварително какви доходи и имущество имат. "Какво получават и шефовете на ЕРП-тата, защото според нас и те са част от енергийната мафия", посочи Яне Янев.
От партията искат и да излязат "на светло" възнагражденията на директорите на дирекции в НАП, в митниците и в Комисията за конфликт на интереси.