Усъвършенстваните бойни самолети са пристигнали в Румъния в понеделник.

През 2014 г. президентът на САЩ Барак Обама обеща да подпомогне отбраната на източноевропейските членове на НАТО, изнервени от анексията на Крим и от подкрепата на Кремъл за проруските сили в Източна Украйна, отбелязва агенцията.

Американски самолет за презареждане във въздуха KC-135 е прехвърлен заедно с двата изтребителя Ф-22 и от Великобритания към румънската военновъздушна база на Черно море "Михаил Когълничану".

«Ние сме тук да демонстрираме нашите способности да летим с Ф-22 навсякъде, където има нужда от тях в НАТО или в Европа», е казал командирът на групата Даниел Лехоски. Според него изтребителите ще участват в съвместни учения със съюзниците.

Почти невъзможно е Ф-22 да бъдат засечени с радар и те са толкова усъвършенствани, че Конгресът на САЩ забрани на «Локхийд Мартин» да ги продава в чужбина. САЩ разгърна 12 такива самолета в британска база в Източна Англия.

Западът се стреми да укрепи отбранителните си способности на източния фланг и да вдъхне сигурност на членките на НАТО там – като Полша, Балтийските държави и Чехия. При това, добавя Ройтерс, целта е да не се провокира Кремъл чрез постоянно разполагане на многочислени сили.