Преди дни транспортният министър Данаил Папазов съобщи за мрежа за уреждане на изпити на кандидат-шофьори и обеща повече информация тази седмица.

Ганев уточни, че на 5 юли е постъпил сигнал, че в една фирма ще бъде направен опит за продаване на изпита. Двама служители от администрацията са отишли във фирмата и са установили, че правилните отговори върху всички изпитни листовки са белязани.

"Разпоредена е проверка в областния отдел на агенцията в София, при която се установяват страшни неща - жребият за избор на изпитващи е манипулиран; от общо 19 изпитващи в тази фирма ходят само 5-6 човека; при всичките тези 19 служители обаче има следи от манипулиране на изпитните листовки като предварително попълване на верните отговори", заяви още шефът на агенцията.

Той уточни, че след започналите проверки се наблюдава масово отказване от явяване на изпит.

Началникът на сектора Бойко Нинов е освободен, а всички теоретични изпити се провеждат от служители на централната администрация. Пет от 19-те служители са със спрени права за провеждане на изпити и срещу тях ще започне дисциплинарно производство. 

Миналата седмица министърът се закани, че ще има масови уволнения.

"Предполагам, че абсолютно всички хора, които работят в момента в областните управления, ще бъдат сменени. Освен това ще бъдат закрити регионалните звена, за да се види, че веднъж завинаги трябва да се спре с тези действия. Много сериозно сме се амбицирали да прекратим корупцията там, където тя се шири най-силно – при книжките, при разрешителните и при проверките на пътя", заяви Папазов.

Разкритият случай е предаден на прокуратурата.