Това обяви завеждащият отдел "Връзки с обществеността" на "Глобъл Файненшъл Интегрити" Кларк Гаскоан пред БНР. Освен към горепосочените дестинации пари изтичат и към богати страни от региона, сред които Кипър, Малта, Латвия, Швейцария и Лихтенщайн.

Само преди дни руското списание РБК Дейли съобщи, че над 37 млрд. долара са изтекли от България през последните 10 г., което я поставя на 38-о място в света по този показател.
Според Гаскоан, компанията прави две класации, като едната е консервативна, а другата по-малко. Според първата от България са изтекли 15,850 млрд. долара, като там са включени износът на банкноти в "куфарчета" през граница и транзакциите без реални фактури за стоки. При по-малко консервативната класация от България са изнесени близо 40 млрд. долара, поясни говорителят на GFI. Там обаче са включени и реалните сделки на българските компании.
Данните са за периода 2001-2010 г.

Миналата седмица няколко големи международни медии, сред които "Гардиън", "Монд", "Зюддойче цайтунг", Вашингтон пост", Би Би Си и други, съобщиха, че в международния консорциум на разследващите журналисти МКРЖ е била получена огромна база данни на притежателите на компании в офшорни зони. Става дума за 130 хил. имена на хора от близо 50 държави по света. В техните сметки са натрупани 32 трлн. долара.

По мнението на Гаскоан българските правителства трябва да предприемат сериозни мерки срещу изтичането на капитали, каквито вече са предприети в Европа. Германия, Франция, Италия и Испания обявиха, че ще споделят информация за сметките в техните страни. България трябва да направи опит да се включи в тяхната система, обясни експертът. Освен това банките трябва да се интересуват с кой правят бизнес и чии пари превеждат, препоръча Гаскоан.

Според него около $5 млрд. от изтеклите пари в света са от укрити данъци, а между 10 и 30 млрд. долара са от подкупи и корупция.