Румен Радев, заместник-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, заяви на заседание на икономическата комисия в НС, че индустриален холдинг с над 2000 служители, днес е изпратил предизвестия за уволнение на 340 от тях единствено заради поскъпването на цената на електроенергията.

Радев изчисли, че за да се запълни дупка от 285 млн. лв. в НЕК чрез увеличение на добавката "задължения към обществото", се отваря много по-голяма дупка от над половин млрд. лв. в икономиката и тя води след себе си съкращаване на работни места и неплащане на осигуровки и данъци, предаде БТА.

Преди дни от КЕВР решиха да увеличат обществената такса за бизнеса със 120%, което би довело поскъпването на тока за индустрията с около 22 на сто. В цената "задължения към обществото" влизат разходите за скъпата енергия от ВЕИ и други компоненти - разходи за изкупуване на енергията от когенерации и двете американски централи.

За финансовата дупка от 285 млн. лв. предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов - ако цената "задължение към обществото" остане 19 лева.

„Тя може да бъде поета по два начина – единият е НЕК, който мъчейки се да го извадим от финансовия колапс, да му сложим и още 285 млн. лева дефицит, или другият - българският потребител, което би означавало 17% увеличение на цената на битовия пазар, заяви пред комисията Иванов.

Предвиденото увеличение от 2% за бита отговаря точно на инфлационния индекс, допълни председателят на КЕВР. Според него, цената на стоките няма да се увеличи заради увеличената добавка "задължения към обществото" за индустрията.

На това твърдение възрази министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Няма как да не се отрази вдигането на цената на тока на крайния продукт", каза той.

Преференция

Преференция от 85% от "обществената" цена за голямата индустрия е разписана в наредба на Министерство на енергетиката. 

Преди дни шефът на енергийната комисия Делян Добрев обяви, че тежката индустрия нямало да усети поскъпването на тока - 2-3%. По-голямата ставка била за моловете, които не произвеждали нищо.

Според работодателите обаче това не е истина. Дори и за най-привилегированите токът щял да поскъпне с над 10%. За останалите доста повече. Освен това изискванията за ползване на преференцията били много и тежки, което ги правело неизпълними.

"Задължения към обществото" и при износ

Константин Стаменов, представител на комитета по енергетика към КРИБ, заяви, че на фона на износа, който имат българските предприятия, изнасяната електроенергия е с много по-малка тежест и не би трябвало тя да е освободена от плащане на добавката "задължения към обществото".

В отговор председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отбеляза, че КЕВР не може да наложи тази добавка върху енергията за износ, тъй като това не е предвидено в Закона за енергетиката.

Министър Божидар Лукарски заяви, че след изричното искане на премиера и заседание на Министерски съвет, заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще предложат промяна в Закона за енергетиката, която да въведе добавка "задължения към обществото" и за тока, който се изнася.