Ако се приемат предложените цени на електроенергията, НЕК ще отчете дефицит от около 1.7 млрд. лв. до края юни 2016 г., прогнозира изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев.

"Не допускам, че някой ще остави НЕК да фалира, но това че продължава да се натрупва дефицит е неприятно за производителите на електроенергия, на които не можем да се разплащаме и те могат да фалират", каза Илиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че в момента НЕК плаща само половината от сумите, дължими на производителите на електроенергия. Това се отнася за всички централи, присъединени на високо напрежение, в това число АЕЦ, ТЕЦ Марица Изток 1, 2 и 3.

"Представете си какво става, ако НЕК не си плати", коментира Илиев.

"Над 100 милиона са задълженията само към АЕЦ "Козлодуй". Общо за последните два регулаторни периода натрупаните задължения към централите, присъединени на високо напрежение, са 1.3 млрд. лв.

"С предложените от КЕВР цени от 1 юли 2015 г. този дефицит няма да бъде изчистен, а ще нарасне до 1.7 млрд. лв. в края на следващия ценови период - юни 2016 г.", уточни Илиев.

Той каза още, че е готов да защити обществения интерес, защото НЕК е държавна
компания и е на цялото общество.
Не съм съгласен да бъдем ощетени или неравнопоставени, подчерта шефът на НЕК.

Иванов: Баланс на интересите

Отчели сме по един равнопоставен начин както интереса на енергийните дружества, така и на българските граждани. Цената на тока няма да превиши общия индекс на промяна на цените в страната”, заяви по-рано председателят на КЕВР Иван Иванов.
Той даде пример, че ако имаме сметка от 30 лв., то увеличението ще е около 0,40 ст.

Иванов обясни, че когато в КЕВР взимат репение отчитат три фактора:
"първо - трябва финансово да бъде оздравена НЕК, която се намираше в технически фалит, второ – да подготвим електроенергийния пазар за въвеждането на борсата и на трето място – да въведем справедливост в цените на тока”.

Топлофикациите: Загиваме

Някои от по-малките топлофикационни дружества ще бъдат застрашени от фалит заради намалението на цените на топлинната енергия от 1 юли 2015 година. Според Илия Николаев, председател на браншовата организация на топлофикациите, някои дружества вече са на предела на възможностите си да съществуват.

По мнение на по-голямата част от топлофикациите цените, които се предлагат не са нито балансирани, нито справедливи, нито реалистични, каза той.

Цените, които сега Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя, са от порядъка на 70 лв. на мегаватчас - нива, които бяха до 2007 - 2009-а, когато цената на газа бе с една трета по-ниска, посочи Николаев.

Топлофикационният бранш завърши 2014 г. със 78 млн. лв. загуба, от 12 дружества само 3 излязоха на печалба и то символична, допълни още той.

По думите му топлофикационният бранш загива и доказателството е, че от 21 дружества през 2005 г. до момента оперират 12, а някои от тях са застрашени.

Иванов: Газът е на исторически минимум

В коментар към отправените критики за нивото на цените председателят на КЕВР Иван Иванов отбеляза, че в момента цената на природния газ е на исторически минимум от последните 6 -7 години, предаде БТА.

Историческият максимум на цената на петрола беше през юли 2008 г . - 147 долара за барел петрол, а сега цената на петрола е само 65 долара, така че ако правите сравнение с този период, значи още трябва да намалим цените на топлинната енергия, заяви Иванов.

Предложенията на комисията са за намаление на цените на топлата вода и парното с между 0,2 и 6 процента и минимално увеличение за някои дружества. За София намалението е с 5,6 процента. Окончателното решение на комисията ще бъде взето на 29 юни.