Опозицията в Русия би трябвало "не само да шуми по площадите или в по-кулоарна обстановка, да говори за антинароден режим" - "важно е все пак нещо да предложи, за да се наредят нещата още по-добре", заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Хората естествено са недоволни от твърде много неща към момента и са прави - резултатите би могло да са по-добри", каза държавният глава на годишната си пресконференция в столицата Москва.

Путин обаче сподели "големи съмнения" във връзка с предложенията на руски опозиционни лидери.

"Тук мисля, че е най-главният проблем на онези, които биха желали да бъдат конкурентоспособна опозиция - трябва да предложат реален, не ефимерен, не креслив, а реален дневен ред, в какъвто хората да повярват", подчерта той.

Путин изрази надежда, че "това все пак ще се случи у нас - и колкото по-рано всъщност, толкова по-добре".

Силно преувеличен е митът, според който Русия е "на ръчно управление", заяви президентът в отговор на въпрос дали според него е ефективно редица проблеми на гражданите да се решават на президентско равнище.

Той напомни, че е бил премиер общо 4,5 години и знае колко много работа върши правителството в Русия, поради което кабинетът "не може да вниква дори във всеки въпрос, не само да се намесва".

"Големите пресконференции" и "преките линии" в Русия осигуряват обратна връзка - тогава хората могат да контактуват директно с ръководители. Тогава наистина се включва т. нар. ръчно управление, посочи Путин.

В тази връзка той припомни, че след тазгодишната си телевизионна "пряка линия" редовно се е срещал с губернатори и постоянно им е слагал "на масата (. . .) проблеми, с които гражданите се обръщат към държавния глава".

"Т. е. нещата получават продължение и в този смисъл не виждам нищо лошо. Това обаче е само допълнение към общата системна работа", заключи Путин.

Във връзка с насрочените за март президентски избори руски медии определиха днешната пресконференция като предизборна. Путин заяви по-рано пред журналистите, че ще се кандидатира като независим.

По данни от последното социологическо проучване на центъра "Левада", публикувани вчера, сегашният държавен глава е фаворит - за него се очаква да гласуват 75 на сто от избирателите.

Далеч назад остават неговите съперници като лидера на комунистите Генадий Зюганов или националистът Владимир Жириновски, които избягват да критикуват открито Кремъл.