Центристката партия на Макрон "Република, напред!" и съюзеното с нея Демократично движение (МоДем) спечелиха смазващо мнозинство на втория тур парламентарните избори, белязан от небивало ниска избирателна активност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентската партия и МоДем ще имат между 350 и 360 депутати от общо 577 в Националното събрание (долната камара на парламента) - значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата, сочат почти окончателните резултати.

56,83 процента от избирателите не отидоха да гласуват на втория тур.

"Преди година никой не си представяше, че е възможно подобно политическо обновление", заяви десноцентристкият министър-председател Едуар Филип.

"Френските избиратели дадоха ясно мнозинство на президента на Републиката и на правителството. Това мнозинство има мисия: да работи за Франция. Французите избраха с голямо мнозинство надеждата пред гнева, оптимизма пред песимизма, доверието пред оттеглянето", продължи премиерът.

За рекордно слабата избирателна активност той каза: "Въздържането от гласуване никога не е добра новина за демокрацията. Правителството я приема като свое неотложно задължение да успее. От тази вечер е време президентското мнозинство да се залови за работа. Това мнозинство ще бъде единно зад правителството, за да изпълни програмата на президента", каза премиерът Филип, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

39-годишният президент Макрон, неизвестен до преди три години, стана най-младият държавен глава, избран във Франция. Неговата партия, създадена преди малко повече от година, помете традиционните леви и десни партии, но въпреки това не постигна огромното парламентарно мнозинство, прогнозирано от някои предизборни анкети, отбелязва АФП.

Далеч зад президентското мнозинство, дясната партия Републиканците и центристките й съюзници получиха между 126 и 136 депутатски мандата.
Социалистическата партия, която имаше мнозинство в досегашното Национално събрание, бе разбита. Заедно със съюзниците си тя остава главната сила на левицата с 44-46 депутати, пред радикалната левица и комунистите (23 до 29 депутати).

Лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон каза, че ще състави "сплотена, дисциплинирана и настъпателна група" в Националното събрание, предаде ДПА. Той нарече ниската избирателна активност "гражданска обща стачка" и каза, че мнозинството на президентската партия в парламента според него няма легитимността да въведе предложената от президента либерализация на трудовите закони.

"Уведомявам новите власти, че на терена на социалните закони няма да им бъде отстъпен нито метър без борба", добави крайнолевият лидер.

Крайнодесният Национален фронт ще получи 8 депутатски мандата, а неговата водачка Марин Льо Пен, която е евродепутат, влиза за първи път в Националното събрание.

"Изправени пред блока-мастодонт на системата, ние сме единствената сила, която оказва съпротива срещу обезличаването на Франция", каза снощи Марин Льо Пен. Но малкият брой депутати, които не са достатъчни за парламентарна група, слага край на надеждите й, родени от националистическата вълна в Европа, отбелязва АФП.

Очаква се днес или утре премиерът Филип да подаде оставка на своя кабинет и да състави нов, вероятно с незначителни промени. АФП посочва, че в първите дни на юли премиерът ще направи пред депутатите декларация за политиката на правителството.

Парламентарните избори донесоха дълбоко обновление и преобразяване на системата - депутатите от "Република, напред!" са нови лица, а в новото Национално събрание са избрани са най-малко 205 жени при 155 през 2012 г.

При тази конфигурация на новия парламент държавният глава, който според сп. "Икономист" "ходи по водата", ще може веднага да се заеме с изпълнение на приоритетите си - внасяне на морал в политическия живот, реформиране на трудовото законодателство и засилване на борбата с тероризма.

Тази седмица Макрон, който е убеден европеец и иска "силна Франция в силна Европа", ще отиде в Брюксел на срещата на върха на ЕС, добавя АФП.