Кандидатката на управляващата лява Партия на труда Русеф (62 г.) води с 46,7%, при преброени 95% от гласовете, съобщи Върховният избирателен съд, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. 
Жозе Сера (68 г.) от опозиционната Бразилска социалдемократическа партия, остава на второ място с 32,8%.
Тово донякъде е изненада, тъй като проучванията до последно показваха почти сигурна победа на Русеф от първия тур с мнозинство от 50% плюс един глас.

Победата на 62-годишната дъщеря на български имигрант, която бе подкрепена лично от популярния президент Луис Инасиу Лула да Силва, бе очаквана.

Трета, с 19,7% е Марина Силва (52 г.) - лидер на Зелената партия.

По всяка вероятност корупционният скандал в редиците на управляващата партия, както и нейната подкрепа за абортите, са се отразили неблагоприятно на Русеф, която изглежда е загубила гласове за сметка на Силва, коментират анализатори.
Неотдавна водещото списание "Веха" обвини бившата помощничка и настояща шефка на персонала на президента Еренисе Гера, че е помогнала на предприемачи да получат държавни поръчки в замяна на голям хонорар за консултантски услуги от нейния син. Гера отрече обвинението и каза, че банковата й сметка е отворена за публична проверка.
По времето на предполагаемата измама миналата година Гера беше помощничка на тогавашната шефка на персонала на президента Дилма Русеф.

Високата подкрепа, която получи активистката за защита на горите в Амазония- Марина Силва, е една от изненадите на вчерашните избори. Решението й кой от двамата кандидати да подкрепи на балотажа може да има ключово значение.

Самата Дилма Русеф обеща да покаже кураж и енергия, за да спечели балотажа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха. Тази кампания е специален момент в моя живот", заяви Русеф в предизборния си щаб в столицата Бразилия.
Лявата кандидатка, която има реални шансове да бъде избрана на 31 октомври за първата жена президент в историята на страната, отбеляза, че балотажът й дава повече време да представи по-подробно своите предложения и проекти. "Свикнали сме с предизвикателствата. Традиционно имаме добри резултати на втория тур на избори", показа оптимизъм Русеф.

Ройтерс обаче посочва, че Русеф е изглеждала видимо разочарована. По всяка вероятност тя ще спечели балотажа, но евентуална победа на първия тур щеше да й осигури по-силен управленски мандат, отбелязва агенцията.
Историята се повтаря на тези президентски избори, отбелязва пък АФП. Сегашният президент - Луис Инасиу Лула да Силва, чийто рейтинг надхвърля 85 на сто, спечели президентските избори през 2002 и 2006 г. едва на втория тур. Проучванията на общественото мнение и сега прогнозират победа на Дилма Русеф на балотаж.

Сера обаче разполага с четири седмици, за да постигне някаква промяна. Анализатори освен това коментират, че всичко започва отначало.
Новият бразилски президент ще встъпи в длъжност на 1 януари.

Дилма Русеф е габровка по бащина линия. Нейният баща Петър Стефанов Русев е роден на през 1900 година в Габрово в семейството на Стефан и Цанка Русеви. Вчера в града се състоя митинг в нейна подкрепа.