Жюстин Томс, Теодор Михайлов, актьорът Ивайло Захариев, журналистът и писател Ясен Атанасов, поетът Иван Димитров, музикантът Лъчезар Косев и Асен Генов обясниха, че "Протестна мрежа", която се прави във Facebook, цели оставка на правителството и избори до края на годината, а след това ще бъде коректив на управляващите.

Мрежата ще обедини недоволните по региони в страната и ще координира протеста.

Организаторите бяха категорични, че няма да създават партия и че не са лидери на протестите.

"Ние не се крием, атаките срещу нас не започват от днес, но сме чисти и можем да отговорим на всички въпроси, стига да са конструктивни", коментира ситуацията Жюстин Томс.

Асен Генов заяви, че протестиращите имат в лицето на медиите съюзници при опитите за провокации.

"Колкото повече журналистите показвате лицата на хората с криминални прякори, които се опитват да се внедрят в протеста, толкова по-малък шанс имат провокаторите", призова той.

Лъчезар Косев коментира, че в момента се води дълга война и се налага да се концентрират усилията.

Протестиращите ще издават вестник в интернет формат, който да бъде и разпечатван, и в него ще има публикации от блогове на протестиращи.

"В бъдеще може да направим и бутикува телевизия, ако съберем достатъчно пари", заяви Ясен Атанасов.

Асен Генов коментира, че протестиращите са привърженици на различни партии, но са разочаровани от върхушката, която управлява.

Лъчазар Косев заяви, че едва ли някой от протестиращите може да очаква изцяло нова политическа система и смяна на всичко досега съществуващо в политиката след изборите.

"Ние ще сме обаче като червена лампа, която свети на политиците и при следващ неправилен избор отново ще сме на площада", коментира Жюстин Томс.

Генов пък допълни, че ако след изборите дойдат пак ГЕРБ на власт, но са си взели поука и започнат да управляват по-добре, то протестиращите няма да са срещу тях, нито срещу която и да е партия, която спечели изборите и покаже, че може да управлява.

На въпрос защо не искат промяна на изборния кодекс или свикване на Велико народно събрание преди нови избори, Томс отговори, че законите трябва да се пипат с чисти ръце.

Генов каза, че повечето от кампаниите на протестите не струват много пари, ценни са самите идеи.

Провокатори

В началото на пресконференцията групата на Бисер Миланов-Петното и Йордан Бонев от движение „Свобода" влезе в остър спор с организаторите на "Протестна мрежа".

От движението ги обвиниха, че не искат да отговарят на въпросите им, проповядват робство, налагайки чужди интереси и загърбвайки проблемите на българите с бедността.
Генов го питаха за 85 000 долара, които взел от Американското посолство, а Томс набедиха, че е близка до Иво Прокопиев.

Полицаи изведоха провокаторите под ръкопляскания и възгласи "оставка".
Миланов и Бонев бяха задържани преди време от полицията като провокатори на протестите в София.

Анкета: Очаквате ли по-масови протести през есента?