Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца, представени от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и директорът на дирекция "Социално включване" в министерството Елена Кременлиева.

Проектът предвижда още родителите на деца, които нямат всички задължителни имунизации и не ходят на редовните профилактични прегледи ще бъдат лишавани от социални помощи за деца.

Тези, които изоставят децата си, пък ще възстановяват получени еднократни помощи, ако до навършване на 2 г. от детето то бъде настанено извън семейството по реда на Закона за закрила на детето.

"Съществува възможност, ако непълнолетна майка ходи на училище, да получава годишна сума равна на спрените помощи на бабата и дядото", обясни Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Той съобщи, че в България в момента има над 5000 непълнолетни майки, като най-голям е броят им в Сливен, Бургас и Пловдив.

По думите на социалния министър, целта е насърчаване на отговорното родителство, постигане на равнопоставеност на децата в семейството, както и равнопоставеност на биологичните родители и осиновителите.

"Чрез предложенията за промени се цели да не се допуска да се подпомагат родители, които изоставят децата си. Общата цел е насърчаване на добрата грижа в семейството, децата да ходят на училище и да получават здравни грижи", каза още Калфин.

Той обясни, че системата за подпомагане няма амбициите и възможността да осигури издръжката на децата, тя е насочена към хората, които нямат възможност да осигурят на децата си това, от което се нуждаят, но са отговорни родители.

Ивайло Калфин предлага и доходният критерий за подпомагане на деца в държавата да бъде обвързан с минималната работна заплата, като ще бъдат увеличени детските добавки за семейства с до три деца.

По думите на социалния министър, помощта ще се отпуска на семейство с определен брой деца - едно, две, три, а не за първо, второ и трето дете, както е в момента. Освен това родителите с три деца ще получават най-високата помощ.

Целта е постигане на равнопоставеност между децата в семейството. В момента семейство с три деца получава 120 лева месечна помощ, очаква се сумата да бъде увеличена.