Това обяви пред Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Той коментира, че трябва да се дадат повече условия на социалните работници да работят - в случаите, когато има съмнения, че тези средства не стигат до децата, парите да не се дават директно на родителя, а да се мине към подобна процедура, добави той.

По думите му законът ще се промени, особено в частта за ранно раждащите родители. В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години.

Идеята е детските помощи - 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители. В програмата на правителството е записана допълнителна помощ с приоритет трето дете.

„Ограничение в тази посока ще има, но трябват по-сериозни мерки. Миналата година се е увеличил броят на изоставените деца в родилните домове. Те просто раждат децата и ги оставят. Въпросът е в превенцията – да не раждат като деца", поясни Калфин.

Относно майките студентки, които получават 3000 лв. за раждане на дете, и после се отписват от университета, социалният министър заяви, че се готвят промени в закона, които да променят лошата практика.

Много хора го използват за бизнес. Майките записват един семестър, получават 2880 лв. помощ и повече не стъпват в университета. Това със сигурност ще го променим. Една от мерките е тази сума да се разпредели на три части”, коментира още вицепремиерът Ивайло Калфин, пояснявайки, че е получил сигнали от ректори на различни висши учебни заведения.