Това се случи, след като дни преди Съвета стана ясно, че само министрите от държавите в Еврозоната са поканени на неформална работна закуска, която ще се състои в часовете преди редовния Съвет, съобщи БТА. На тази покана държавите, които са извън Еврозоната реагираха остро, подписвайки общо писмо, в което изразяват несъгласие с фрагментиране на Съвета и разделението му на групи.

Естествено, началото на редовното заседание на Съвета на ЕС с участието всички министри на труда, започна с официални изказвания и коментари, по повод състоялата се по-рано среща.

"Основната цел на срещите на Съвета на ЕС е на тях да се търсят общи ефективни решения в социалната сфера и в сферата на заетостта. Това е и което хората очакват от нас - решения, които да обхванат всички граждани на ЕС. В момент, в който солидарността при провеждане на социалните политики на страните членки е изключително важна, разделянето на групи няма да доведе до осъществяване на целите на Съвета, които се основават на обединението на всички ни. Подобно разделение е подронващо авторитета на Съвета и противоречи на общоевропейските политики", категоричен беше в изказването си пред останалите участници в Съвета вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран в официално съобщение.

Той се изказа отрицателно по повод опитите за разделяне на държавите и акцентира върху необходимостта от консолидация на Съвета в стремежа му да модернизира системите на социална закрила и пазара на труда в рамките на ЕС.

Докладът на Комитета по социална закрила към Съвета на ЕС по заетостта се фокусира върху актуалните реформи в областта на социалната политика за 2015 г. в областта на социалното включване, пенсиите, здравната и дългосрочна грижа. В ключовите му послания е поставен акцент върху новите предизвикателства в областта на социалната политика и политическите приоритети в краткосрочен план - модернизацията на системите за социална закрила, политиката за намаляване на бедността, увеличаването на социалното включване и включването в заетост на уязвимите групи, преодоляването на неравенството между половете.