Решението за оставката на Берлускони бе официално оповестено след консултации между него и Наполитано късно вечерта във вторник, съобщи Ройтерс.

Това е втора обявена оставка на премиер в страна от еврозоната след тази на Георгиос Папандреу.

Силвио Берлускони ще подаде оставка след унизително гласуване в парламента, каза в изявление Наполитано. Премиерът разбирал последиците от вота в долната камара на парламента.
Той щял да напусне след приемането на закона за икономическа стабилност, за да избегне заразата на еврокризата да се разпростре и в Италия, предадоха Франс прес и ДПА.  
Държавният глава обясни чрез изявление до медиите, че след оставката ще проведе консултации за формирането на ново правителство.

Самият премиер потвърди по-късно, че ще подаде оставка, когато парламентът одобри новия законопроект, в който се съдържат и мерките за бюджетни икономии, обещани на Брюксел, съобщиха Ройтерс и АП. Според него, единствената възможност, която вижда, са нови избори. 
Премиерът призна, че парламентът е парализиран или поне долната му камара, където той вече няма абсолютно мнозинство.

"В Сената десноцентристите имат добро мнозинство. Но с напускането на седем членове от управляващото мнозинство днес правителството няма вече мнозинството, което си мислехме, че има в долната камара и ние трябва да погледнем на тази ситуация реалистично", каза Берлускони по телевизия 
 "Канале чинкуе". Той подчерта, че Италия е в трудна позиция по отношение на пазарите и че трябва да покаже, че е способна на сериозни реформи.

Настоящият парламентарен график предвижда мерките и реформите да бъдат одобрени на 18 ноември в Сената и до края на месеца в Камарата на депутатите. Този график обаче може да бъде променен, припомня Франс прес, цитирана от БТА.
ДПА допълва, че процесът на одобряване на мерките в парламента може да се проточи дори няколко седмици.

Еврото и акциите на Уолстрийт се повишиха при новината за предстоящата оставка. Повиши се и индексът в сутрешната търговия на токийската борса. Понижиха се и лихвите по италианските облигации.

Гласуване и оценки
По-рано депутатите одобриха бюджетната равносметка на правителството за 2010 г. - предварително условие за одобрението на всички бъдещи бюджети.
При гласуването правителството беше подкрепено от 308 депутати, а опозицията се въздържа да гласува. Числата обаче показаха, че кабинетът вече не разполага с абсолютно мнозинство от 316 гласа в 630-местната долна камара.

Основният коалиционен партньор на Берлускони - лидерът на Северната лига Умберто Боси, го призова да се оттегли от поста си преди гласуването в парламента.  
Той заяви, че италианският премиер трябва да бъде заменен от секретаря на на управляващата партия на Берлускони - Народ на свободата, Анджелино Алфано, предаде Ройтерс.

Икономическата ситуация в Италия е много обезпокоителна, заяви европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от световните агенции.
Той добави, че още утре експертна група от Европейската комисия ще пристигне в Италия, ще се заеме с мониторинга на ситуацията и ще работи с италианското правителство по подготовката на мерките за бюджетна консолидация и данъчната реформа.
В Италия междувременно пристигнаха представители на МВФ.
Рим се обърна към МВФ с молба да наблюдава икономическите и финансовите реформи в страната всяко тримесечие.

Италия е твърде голяма, за да бъде спасена и затова Рим трябва да направи огромни саможертви, заяви в Брюксел австрийският министър на финансите Мария Фектер.
„Италия знае, че тъй като е много голяма, не може да й се помогне отвън. Затова в момента в страната се полагат тези огромни усилия”, каза Фектер.

Мнението й съвпадна с позицията на Финландия.
Италия е твърде голяма за спасяване от еврозоната, трябва да предприеме решителни действия и да спре да прави празни обещания, ако иска да се спаси, каза финландският премиер Юрки Катайнен, цитиран от АФП.