Докладната записка е внесена от общинския съветник от ВМРО Георги Дракалиев, предаде Нова телевизия.

"Това е една превантивна мярка, която цели да попречи на разпространението на радикалния ислям, който виждаме, че започна от Пазарджик и пуска навсякъде пипала. Забранява се носенето на всякакъв вид облекло и покривала, които частично или изцяло скриват главата и лицето на човек”, обясни Дракалиев.

Забраната, ако бъде приета, ще важи за обществени места, обекти, където се представят административни услуги, места за отдих, комуникация и култура, както и всички официални учреждения.

Любопитен момент от предложението е вероизповеданията да не могат да използват психотропни или хипнотични вещества, отбелязва Нова.

„Има случаи, при които се рекламират лечебни, чудодейни и други средства, чрез които се повлиява върху съзнанието на хората и по този начин те са принуждавани да изпълняват разпорежданията на техните религиозни лидери”, обясни Георги Дракалиев.

„Бургас не е Пазарджик и това не е основният проблем на града. Бурките не са облекло, което се среща из улиците на Бургас, освен в някои търговски центрове. Като туристически град има туристи, които ползват подобно облекло", каза общинският съветник от БСП Евгений Мосинов.

Споделям загрижеността за обществения ред и за проявите на ислямски фундаментализъм, но влизането на град след град в подобна поредица от изменения и забрани не ми се струва логично. Забраненото понякога става по-сладко и търсено, така че ако нямаме реален проблем, защо да вкарваме такъв текст”, коментира той.

„Ще подкрепим колегите като превантивна мярка”, заяви Димитър Людиев от ГЕРБ.

Ако забраната бъде приета, санкцията ще е от 500 до 5000 лева.

В сила забраната в Пазарджик

От днес в Пазарджик официално се забранява носенето на облекла, които закриват части от лицето и пречат на идентификацията му. Забраната важи за града и 30-те села в общината.

Забранява се носенето на бурки не само в общинските и държавните институции, но и по улиците, парковете, магазините, транспорта, навсякъде. Служители на полицията и на общината ще следят за спазването на наредбата, а нарушителите ще бъдат глобявани.

Град след град

След Пазарджик, и Стара Загора забрани носенето на публични места на фереджета и други аксесоари, които закриват лицето и пречат за разпознаването му.

Пловдив също е на път да забрани носенето на публични места на бурки. Предложението е на съветниците от групата на Патриотичния фронт НФСБ-ВМРО.
Според вносителя на предложението кв. „Столипиново”е един от потенциално опасните райони. Причината - почти целият квартал изповядва ислям.

Забрана за бурки се обсъжда и в Шумен.

Забрана на публични места да се носят дрехи, които закриват лицето, предлагат столичните общински съветници от групата "Патриоти за София". Съветниците са внесли проект за промени в наредбата за обществения ред в столицата.