Съветниците са внесли промени в наредбата за обществения ред, предаде БТА.

Предложението е направено след анализ на текстове, които действат във Франция и Белгия, обясни Карлос Контрера, председател на групата "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") .
Контрера е председател на ВМРО - София.

Той каза, че и Европейският съд по правата на човека в Страсбург се е произнесъл по този въпрос със становището, че такава забрана не противоречи на правовия ред, на Конвенцията за защита на правата на човека, нито на европейските принципи.

Евродепутатът Ангел Джамбазки уточни в отговор на въпрос, че това предложение не засяга само случаите, когато покриването на лицето е свързано с религия.

"Ние не целим и не търсим религиозен разговор, нашият разговор не е с религията", коментира той.

Според него и на протест не трябва да има прикрити лица, защото това означава, че тези хора целят да не бъдат идентифицирани.

Джамбазки напомни, че ВМРО и ПФ са започнали изготвянето на предложения за промени в наредбите на общинските съвети в страната, които да не позволяват носенето на тези нетрадиционни облекла и че такива предложения вече са факт в Пазарджик и Стара Загора.

В Шумен също ще се обсъжда забрана за носене на бурки на обществени места, и в Пловдив предстои обсъждане.

Внесените промени в наредбата предвиждат още да се забрани религиозна дейност в детските и учебните заведения, освен когато това е част от официална церемония, както и религиозна агитация на терени публична общинска собственост чрез разпространението на печатни материали - брошури, дипляни, книги и други.

Предвидените глоби са от от 100-500 лева за първо нарушение, до 500 - 1000 лева за повторно нарушение.

"В рамките на големия дебат за измененията на наредбата ще направим и преглед на размера на санкциите, но нашето предложение е в рамките на сега действащата практика, а размерът на наказанията отговаря на тежестта и степента на нарушенията", коментира Карлос Контрера.

Той уточни, че вероятно измененията в наредбата ще бъдат обсъдени в общинския съвет юни-юли, след като минат всички формални процедури и срокове.