Това пише днес "Монитор" в кратък обзор на здравните рискове по Черноморието.

Повечето плажове по крайбрежието нямат отходни санитарни места, припомня всекидневникът. Изливането на фекални води в морето също причинява колити, обриви и диарии, особено при децата.

"Върнахме се от морето, а дъщеря ми е цялата на петна - когато я прегледа лекар-дерматолог се разбра, че детето ми е получило алергия от мръсотията", сподели 45-годишната Наталия Петрова.

Басейните, особено в по-малките хотели, които по-рядко се дезинфекцират, също крият рискове от обриви. Бяхме на почивка по Южното Черноморие и синът ми още на първия ден в басейна направи алергия - целият гръб и гърдите му се покриха със ситни пъпчици и много го сърбеше, оплака се друга майка.

В подобен дух е свидетелството на ненаименуван медик от Кюстендил:

"Наскоро цяло семейство дойде при мен. Вместо с тен хората се прибраха с пъпки по цялото тяло. Децата им бяха в ужасно състояние. Имаха обриви по гръбчето, шията и врата. Не можеха да търпят дрехи върху себе си".

Причината според лекаря най-вероятно е или мръсната вода, или слънцето.

Вилнеят различни зарази

54 души са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити във Варна само за последните пет дни, показва справка на регионалната здравна инспекция.

По думите на инспекторите обаче това е само малка част от инфектираните, тъй като за по-леките случаи личните лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични изследвания.

Подобна е картината и в Бургас. Там регионалната здравна инспекция е регистрирала 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица.

Софийската регионална здравна инспекция пък е засякла 65 чревни инфекции, от които 51 са ентероколит, 4 ротавирусен ентерит, 4 салмонелози, 5 кампилобактериоза, един е случаят на йерсиниоза. Близо половината от заболелите са хора, върнали се наскоро от морето.

Кърлежи в пясъка

Оказва се, че наред със стомашно-чревните инфекции по морето и кърлежи масово хапят по плажовете. Близо 50 са ухапаните, потърсили лекарска помощ.

Кърлежите попадат на плажа от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират почиващите. Шест са случаите на лаймска болест в София сред столичани, които са се върнали наскоро от море.