Това се посочва в декларацията, приета в края на срещата на групата в индийския щат Гоа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние повтаряме нашето общо виждане за настоящите дълбоките промени в света, който преминава към по-справедлив, демократичен и многополюсен ред въз основа на централната роля на ООН и зачитането на международното право. Отново потвърждаваме необходимостта от координиране на усилията за решаване на глобалните проблеми и практическо сътрудничество в дух на солидарност, взаимно разбирателство и доверие. Подчертаваме важността на колективните усилия в решаването на международни проблеми, мирното уреждане на спорове с политически и дипломатически средства и във връзка с това повтаряме ангажимента си към принципите от Устава на ООН", се отбелязва в документа.

Вижте снимки>>

В него също така се изтъква недопустимостта да бъдат преразгледани резултатите от Втората световна война.

В декларацията членките на БРИКС потвърждават и неприемането на намеса на едни държави във вътрешните работи на други и въвеждането на едностранни санкции.

"Нито една държава не трябва да укрепва своята сигурност за сметка на други", пише в документа.

Петте изразяват убеденост, че враждуващите страни в Сирия трябва да решат конфликта с мирни средства в интерес на сирийския народ.

БРИКС призова също така към борба с групировките, признати от ООН като терористични - такива като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра".

Участниците в срещата на върха изразиха и дълбокото си безпокойство от ситуацията в Близкия изток и Северна Африка.

"Подкрепяме всички усилия, насочени към намиране на начини за решаване на кризите в съответствие с международното право и принципите на зачитане на независимостта, териториалната цялост и суверенитета на страните от региона", е казано в заключителния документ.

Освен декларацията лидерите приеха и съвместен план за действия по нейното изпълнение, конкретизиращ работата на организацията за предстоящата година.

Одобрен е и меморандум за разбирателство за създаване на платформа за изследвания в селското стопанство, позиция на Комитета по митническо сътрудничество в БРИКС, както и меморандум за разбирателство между дипломатическите академии на петте страни членки.