Средното намаление на пазарните цени на жилищата за второто тримесечие на 2011 г. спрямо предходното е 1.6%, а спрямо съответното тримесечие на предходната година - е 6.4%.

През второто тримесечие на 2011 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 23 от областните градове, като по-значително е във Велико Търново - с 5.5%, Габрово - с 5.4%, Видин и Пловдив - с по 4.7%. Увеличение на цените е регистрирано в останалите областни градове.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2011 г. е 908.98 лв./кв. метър.
Най-високи са средните цени във Варна - 1 508.67 лв./кв. м, следвана от София (столица) - 1 465.79 лв./кв. м, и Бургас - 1 163.02 лв./кв. метър.

Прави впечатление, че цените на жилищата в София вече са по-ниски от тези във Варна. Нещо повече, ако имотите във Варна са поскъпнали с 0.9% за последното тримесечие, то в София цената на имотите на тримесечна база се е понижила с 2.1%, отбелязва DarikFinance.

Спадът в цената на столичните имоти е сред най-чувствителните, отчетени за областните центрове спрямо нивата в началото на годината. Най-силно спадат цените в Габрово (5.4%) и Пловдив (с 4.7%), а в Благоевград, Русе, Варна, Търговище и София – област се покачват.

Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове, отбелязват от НСИ.