НСИ: Цените на жилищата продължават да намаляват

Жилищата поевтиняват в 23 от областните градове в страната, сочат данните на НСИ. Средната цена на имотите е 908.98 лв./кв. метър.

Обратно в новината

Коментари - НСИ: Цените на жилищата продължават да намаляват | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Следя цените от около 18 месеца(imot.bg и прочие). Мога да кажа че миналото лято гарсониерите в младост 4 бяха по оферти (най-ниски цени) около 32к. В момента най-ниските цени за този квартал са 26к. Съотношението при "луксозните" имоти е същото. Извод: за една година цените са слезли надолу с 19%. Дори и сметките ми да са груби (а аз мисля че са ОК, спада в цените е МИНИМУМ 15% за последните 12 месеца)

В imot.bg цените не отразяват точната действителност. То и на мен ми се иска да си продам телефона за 8000 лева, но няма как да стане. Реално цените на който се сключват сделки са на много по ниски нива от обявените в този сайт.

В този свински кафез, наречен България, управляван от примитивна мафиотска сган, цените на имотите не отговраят и на 30% от предлагаемата им стойност! Кой е луд да влага парите си в имоти в тази балканска кочина!!!

след лъжливите резултати от преброяването да вярва ли човек на нси

Цеуни понамаляват, жилища - бол, а хората просто си измират и се топят тихо и мирно от недоимък и безработица, та какво мислите да правите с празните строежи, вътре кънти на кухо - може да ги използвате за акапелно хорово пеене, страхотен резонанс има.

София - 1 465.79 лв./кв. м, е как така като масово се продава по 1000 лв./кв. м

Г-Н ЦЕНЗОР ,ДОБРЕ Е ЧОВЕК ДА Е ПОЧТЕН.КОГАТО ПИШЕТЕ ЧЕ СЪОБЩЕНИЕТО Е ПРИЕТО И ЩЕ СЕ ПОМЕСТИ-ИЗПЪЛНЕТЕ ГО. ПОЧТЕНОСТТА КРАСИ ЧОВЕКА,НАЛИ.

ЗАЩО Г-Н БОРИСОВ НЕ НАМАЛИ СЕГА ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА НА ИМОТИТЕ В СОФИЯ, КОЯТО ТОЙ КАТО КМЕТ КАЧИ ДРАСТИЧНО ВОДЕЙКИ СЕ ОТ СПЕКУЛАТИВНИТЕ ЦЕНИ НА НОВИТЕ СТРОЕЖИ.СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПОКАЖЕ ОБЕКТИВЕН И ДА ГИ ВЪРНЕ НА СТАРИТЕ НИВА.НЕ МОЖЕ ИНТЕРЕСА НА С.Г.Н.С.ЗА ПО ВИСОКИ ДАНЪЦИ ДА Е НАД ВСИЧКО И ВСИЧКИ.ИСКАМ ДА ГО ВИДЯ ЧЕ ИМА ЧУВСТВО НА СПРАВЕДЛИВОСТ.НИЕ НЕ СМЕ "БРАШНЕНИ ЧУВАЛИ" ЗА ДА НИ "ИЗТУПВАТ"ПОСТОЯННО.ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ СЕ СГРОМОЛЯСАХ- РЕДНО Е НАМАЛЕНИЕ НА ДАНЪЧНИТЕ ОЦЕНКИ.

Не е вярно,че няма сделки в София.10 дни чаках за вписване на НА и то юли месец.Това са платени статии.Отидете в Агенцията по вписванията и ще видите колко много хора има.А колкото до цените конкретно в София - хубавите жилища си държат цените.

Да има да има колко да има опашки в агенцията по вписванията, 1000, 2000души или десетима несретника. Тя агенцията по вписванията изнася переодично доклади и от там става ясно, а на нас вече колко големи ни се "струват" опашките е нещо различно.

Тя агенцията по вписванията переодично изкарва доклади за количеството на сключените сделки, ти не му мисли. Не мога да не взема отношение обаче по друг фундаментален въпрос - "колко голяма и голяма ли е българската опашка" тъй като от това произтичат редица други въпроси. Прост пример. Всяка вечер в магазина успявам да се изнервя на дори и тримата души преди мен на касата, на жена ми обаче дори и десет не и правят впечатление. Къде е истината и "голяма опашка ли е българската опашка"?

Тази сграда от картинката вляво се казва "for sale", а другата отдясно "for rent".

Цените падат и ще придължават да падат! В моя блок на центъра на Русе се продава един тристаен 87кв.м от 6 месеца, първоначало искаха 40 000 евро, сега е 35000, но и за 30 000 ще го дадат. Появи се вторичен пазар, банки и частни съдия изпълнители продават ипотекирани имоти от необслужваеми кредити. Като гледам колко стрителни фирми им стоят празни кооперациите, а кредиторите си искат финансирането... Преди реалната себестойност беше около 400 евро на квадрат, но и цената на труда беше тройна, майсторите се цупеха на 2000лв на месец, а сега като замря строителството и на 700 са доволни, така че в момнта реална цена е около 350 евро. Наскоро гледах във варна имотите - гарсониера център 98 000 евро - а гарсониера в Лондон 120 000, кое според вас ще си купя ;)

Е то това пише и в dir.bg 46% спад в цените на имотите в Русе за 33 месеца А след 40 месеца как ще е?

че русе кои нормален го смята за град.всички кадарни и нормални отдавна са далеч от това отвратително място

Това новите затвори ли са?

Новите курници са това, бъдещи пилчарници, вместо птици от провинцията направо от кварталите на София. Казва се логистика.

Като падна социализма си мислех че няма вече да се строят големи сгради и фабрики защото са нужни много пари за мащабно строителство.А пък виж какво стана ,купиха заводи купиха пърцели и строят със същия замах.Ееее да им се начудиш откъде взеха всичко товаОстава само за нас да кажеш......хак им е от алчност.Да живее световната криза.Не световния пролетарят

Не веднъж съм го казвал "Умна глава е измислила строителни войски навремето". А иначе няма нищо чудно. Чужда банка кредитира с чужди пари строежа на сграда градена със същите чужди материали, подпомагайки чуждата си икономика, а за българина остават само малките кутийки и големите задължения накрая.

Как е възможно да падат - нали надути специалисти самодоволно обясняваха, че цени от хиляда евро на м2 са ниски и ще нарастват многократно ? Ха ха - докато има балъци да купуват скъпите жилища - ще има и тарикати, които да ги лъжат и крадат ! Всичко над 300 евро/м2 отива за шапките на мутресите и колите на мутрите предприемачи !

300 евро? Това да не е правено от злато. Цените трябва да са в синхрон със средната заплата. Тоест с 500 лева месечно, да можеш да си купиш жилище на изплащане за не повече от десетина години. Е това е реалната цена.

moket1

Тук вече на дневен ред идват институциите, отговарящи за кредитирането. Едно е 3 %, съвсем друго 10-12 %...

Ако направиш сметка за 10 години по 500 лева на месец ,при цена 300 евро можеш да си купиш 100 кв. метра жилище. Това че реалната цена на строителя е около 250 евро на кв. метър без печалбата му, не значи че жилищата трябва да се продават от 4 до 10 пъти по-скъпо.

Голям смях докато ви чета мненията. То кефа е да се четат мненията а не статиите! Продължавайте да ме радвате с "мъдри" мисли и бисери!

Хехе честно казано и аз правя същото. Статиите обикновено са тъпи, но между изказванията има такива "бисери", че ако някой ги събере и издаде пари ще направи.

Седят си две брокерчета в купето в влака и си говорят Първият: имам апартамент 100 кв за 100000 евро. Готов съм да го дам за 90000 евро. Вторият: имам апартамент 100 кв за 150000 евро. Готов съм да го дам за 120000 евро. След 10 мин. Първият: имам апартамент за 90000 евро. Ще го дам за 70000 евро. Вторият: имам апартамент за 120000 евро. Ще го дам за 90000 евро. А спящият за отсрещната седалка човек се разсънил и казал момчета като стигнете до 10000 евро ме събудете отново.

Това, че имаме стабилизиране на цените е добра новина, защото означава, че излизането от кризата ще бъде в най скоро време. Това означава и, че хората разполагат с необходимите средства за закупуване на имот, да не и забравяме добрите лихви, натрупани от депозити. Така че да гледаме по оптимистично, че нещата вървят към оправяне, така както много европейски държави вече се измъкнаха и тръгнаха напред.

Ха-ха-ха-ха-хаааа ..мечтател..

Пробвай пак да напишеш нещо, само че този път се съсредоточи малко повече. Вкарай термини като инфлация, демографски проблеми или не по добре недей да се напрягаш толкова много. Остави така нещата в крайна сметка ако не беше оптимизма и надеждата да бяхме измрели всичките вместо да си чаткаме тука в дира

Базикам се бе пич. Аз съм в чужбина и съм много добре, а вие колкото по рано свикнете на помията дето ви чака, толкова по добре. Трудно се свиква на гадното, но вие можете да носите на всичко!!

Цените на жилищата продължават да намаляват е заглавието, какво стабилизиране?

Аре бе, нема ли некой да каже кога цените че паднат до 5 лева на квадрат? Оно я не можем да си купим нов телевизор они че ме карат мене да купувам жилища!

Веднага ти казвам, когато видиш Искра Фидосова да танцува рок подмятана на метър височина от Олимпи Кътев, те тогава и пет лева квадрата ще е. Макар че си мисля, че станал свидетел на подобно нещо, ще ти е все тая колко е кавадрата.

А не може ли карибски ритми лазурен бряг и без собственика на това велико име, което само по себе си говори за притежателя му.

Все още са много високи цените. След като няма толкова голямо търсене защо не спадат? Каква е изгодата да построиш нещо и то да седи 5-6 години? Повечето хора са теглили кредити за печки, телевизори, да почнат някой бизнес и т.н. и сега остава да теглят и за апартамент. Много от предприемачите май не познават манталитета на младите хора днес. Навремето София се напълни с работливи хора от провинцията, които вземаха на шпакловка и замазка и оттам си правеха всичко. Сега пак го продават така(според брокерите, за да си развиеш фантазията), ама го няма баш майстора. До ключ 50 кв.м. за 20 000 евро и може да спре срива в този сектор.

Опа, малка корекция 50 кв.м. за 20 000 лв., а не Евро.

в плевен цените са ужасно високи със сигурност,непознавам такива дори и с по-високи заплати,които данеизпитват затруднение да си закупят собствено жилище,само тези които работят в чужбина си позволяват хубави апартаменти ново строителство,останалите купуват със кредити а това е ужасно...младите хора се натискат със старите под един покрив с години!

moket1

Толкова ли няма други имоти в България та да снимате и да сложите нова снимка на статиите си за имоти?

Снимката е точна и показателна! Бетонна джунгла - блок до блок без въздух, земя и дървета. Точно така застроиха идиотите. Че искат е безумни пари за тези кутии. Като има балами да дават пари за такъв кич и "нехуманно" строителство...

варна е едиствения град в българия в който си струва да си купиш имот, но да не забравяме, че и тои е в българия. всичко което не е на море е провинция - хемингуей.

Може би е така! Затова и цените не падат! А може би защото тук хората имат по-високи доходи от плаванията по корабите, които искат да вложат в имот!

В България всичко е кенеф. А какво се прави в един кенеф? Дедото на Ърнест Хемингуей.

Тя пък Варна е един град ,че да ти умре конялЦените там са по високи защото е града на 9 те мафии и произхода на парите не е толкова чист.

Планината ражда хора .. морето гола вода - бай Ангел

Само едно нещо липсва в тази статия - прогнозата на някой световно неизвестен брокер, че вече сме стигнали дъното, цените ще тръгват нагоре и затова ТОЧНО СЕГА е моментът да се купува :)

Намаляват, намаляват, колко да намаляват? Язе немам какво да ядем они жилища ще ми продават! Аре - кога станат по пет лева на квадратен метър, моем да земем заем за едно тристайно!

Оно не е само да си купиш тристаен за без пари. После пари за подържане, такси данъци, стълбища боклуци. Голяма тежест си е, после 5 лева няма да ти стигнат само за чистачката на входа.

Е па шо требе да зимаш? Че и тристайно? Седи си под наем, или в къщата на село и тва е!!!

Падат ли цените?! Сриват се. И ще падат още.

Че ще падат ще падат, то това е ясно. За съжаление и хората който ще могат да си позволят пък дори било то и 200 евро кв. ще стават все по малко.

Виорт

Точно така си е!

0шч - е прав! грозотия! нагъчкани и в децките градинки даже! ама някъде трябва да се живее _нали? пък и брокерите какво са ни виновни за това? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не зная дали ще паднат или не, но в последния месец обикалям и гледам някой жилища, харесани от мен по описание на брокера и нещата са отчайващи.Цени от около 850 - 1000 евро на кв. м. обевен като двустаен апартамент, а той се оказва по малък от хола на настоящия ми апартамент.Последен етаж, скосявания и внушения от брокера, че като се усвои терасата, разместят някой стени, може да се превърне в прекрастно тристайно !!!?жилище.Забравих да спомена, че съм от Варна.Някой хора не са виждали свястно жилище и не знаят как се печелят парите.Всичко дойде от лестното кредитиране и препирането на парите от незаконна дейност.

Да, така е наистина, но с повечко търсене се намира качествено, а то струва пари. От 2-3 години на пазара има предимно първи и последен етаж, жилища с малки стаи, скосения, чупки, дупки, гледка в отсрещния прозорец на комшиите и т.н., които наистина не си заслужават каквито и да било пари - единственият изход за собствениците е да ги дават под наем

и такива в кооперации от 50-60те години и се чудиш какви пари им искат

КОЙ ЩЕ ВИ КУПИ ГРОЗНИТЕ И НЕКАЧЕСТВЕНИ ЖИЛИЩА БРЕ?? АПАРТАМЕНТИТЕ СА КАТО КУТИЙКИ, А СТЪЛБИЩНОТО, МЕЖДУЕТАЖНОТО ПРОСТРАНСТВА, КОРИДОРИТЕ И ДР. СА ОГРОМНИ ЗА СМЕТКА НА СТАЙТЕ. - БАМУ АРХИТЕКТИТЕ. ТА КОЙ ЩЕ СЕ НАВИЕ ДА КУПИ ТОЛКОВА СКЪП АПАРТАМЕНТ, А ВЪТРЕ СЕМЕЙСТВОТО ДА Е КАТО В ДЯДОВАТА РЪКАВИЧКА. А И ЦЕНИТЕ НЕ ОТГОВАРЯТ НА КАЧЕСТВОТО, НАПРАВО СА БЕЗУМНИ, А И ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ, ТА ВИЕ БРОКЕРИТЕ НА ИМОТИ ЩЕ ИМА ДА СИ ЧАААААКАТЕ КУПУВАЧИ ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ....

Да така е относно архитектурата и изпълнението за съжаление!

Цените ще падат още . Цените ще се върнат на нива 2002-2003г., т.е. 350-400€/м2.Няма купувачи. Имотите са стари,неподдържани и неприветливи. Много малко са качествените имоти.

Ако ви поканя да поживеете в София в Дружба една седмица, съм сигурен че дори и да ви подарявям апартамента пак няма да го вземете. Блока е български, но е на 100-150 метра от три цигански.

При себестойност на строителството около 350-400 евро, цените си отиват на мястото!

Цената всичко довършено до край и то с високо качество е по-скоро около 250 евро ... така има още доста да падат докато си стигнат нормалните нива !!!!!

Ай стига бе баце, а хората искат жилища по 100-200 ойро парчето, с тия 250 - пак ша риват!!!

у варна растът нонстоп!!!!

Кое расте бе момче, кожените мартеници ли?

Ами, какво да си мисля за статията? Това не е вярно! Цените не падат а просто няма хора с пари, няма и бизнес затова няма и сделки! А това не е хубаво! За да се движи икономиката напред трябва да има сделки !

Наистина няма реални купувачи сега! Натрупва се напрежение което скоро ще доведе до нов скок в цените! Така мисля!

и този скок ще стимулира продажбите,така ли?

Гледам, мисленето не ти е силна страна :)

"Натрупва се напрежение, което ще доведе до нов скок на цените". Брех, по глупаво нещо не бях чел от вчера

Мерси за забавлението с този бисер на интеуектуауната мисъл.

платена статия

Платена или не, повече ме вълнува защо цената на кукуруза в магазина вчера беше 39 ст кочана, а днес е 49????

При поскъпване със 185% за последните 8 години както пише на друго място в ДИР.бг мисля, че много има да падат още цените. Има много празни нови жилища и офиси.

И ще има все повече празни офиси и жилища.

След като в Германия 73м2 е 17 00 евро, при техните заплати, то доста трябва да поевтинеят цените в България!

Ти недей да гледаш заплатите, то и храната например е по евтина в Германия от БГ, но цената и не пада тук

Kупих нов апартамент 122 кв.м. за 312 000 € плюс 14500 гараж. Tова което описваш сигурно не става и за свинарник!

Бая голям свинарник да знаеш! А с тези пари да беше си купил къща а?

Ти по скоро си НЕзапознат, направо неориентиран, или просто говориш така както повечето в този форум - днес да мине, утре да дойде. Да кажеш, че жилище в Германия струва 17000 ойро, без да поясниш къде, си е направо хвърляне на прах в очите на наивници. Това евтинко нещо по-скоро е коптор, общежитие в Източна Германия, от далечното соцвреме. По същия начин някои обобщават нещата и у нас. Цените на жилищата били паднали, паднали ама дръжки, по-скоро пазара е наложил диференциация, която 2007г. не съществуваше. Тогава всичко се купуваше "на зелено", независимо къде. След това много хора се оказаха излъгани по различни причини. Сега, ако търсиш нещо качествено или няма да го намериш или ще трябва да се бръкнеш, ако искаш евтинко без значение град, квартал, местоположение, изглед, етаж, инфраструктура и т.н., може и да намериш някой закъсал за пари.

запознатuя е прав . качеството си има цена.

Няма такова нещо. Хубавите имоти си държат цените. Пак поръчкови внушения за задвижване на пазара. Всяко нещо струва толкова, колкото пари дадат за него. Стига евтини манихулации.